Zakázané radosti: Káva a čokoláda beztrestně

| Autor: Iveta Vařečková | Rubrika: Zdraví

Káva a čokoláda nás přitahují svojí vůní i chutí. Jak si je užít, aniž bychom ohrozili váhu a posílili díky nim svoje zdraví?

Zakázané radosti: Káva a čokoláda beztrestně

KÁVA

Věděli jste, že?

Účinek kávy je nejefektivnější, když si ji dáte mezi 9.30 a 11.30 hodinou.

Kofein je jednou z mála přírodních látek, u nichž bylo prokázáno, že podporují spalování tuků.

Některé studie dokonce ukázaly, že kofein může zvýšit rychlost metabolismu o 3 až 11 %.

Když nepřekročíte tři šálky denně, nevede pití kávy k dehydrataci. Je sice pravda, že kofein má mírné močopudné účinky, není to ale v takové míře, aby došlo k velkým ztrátám tekutin v těle.

Pozitivní účinek kofeinu na sportovní výkon je nejvíce patrný ve vytrvalostním pohybu, jako je běh, jízda na kole nebo veslování. Ze studií vyplynulo, že kofein zlepšuje časový výkon a snižuje bolest svalů.

Konzumace kávy je pro mnoho lidí zvyk, ale nejedná se o závislost. Při mapování mozku se totiž ukázalo, že kofein není propojen s neuronálním okruhem závislosti.

Když si do kávy přidáte mléko, obsah tuku způsobí, že lidské tělo absorbuje kofein pomalejším tempem, čímž se celkově sníží jeho účinek. Když místo toho zvolíte smetanu, vydrží vám káva déle teplá.

ČOKOLÁDA

Věděli jste, že?

Vůně čokolády zvyšuje théta mozkové vlny, které spouštějí relaxaci. * Přestože čokoláda obsahuje vysoký obsah tuku, nezdá se, že by zvyšovala cholesterol v krvi. To je dobrá zpráva především pro Američany, kteří zkonzumují neuvěřitelných 50 % světové produkce čokolády.

V hořké čokoládě, která obsahuje minimálně 70 % kakaa, je více antioxidantů než v pekanových ořeších (o 14 %) a v červeném vínu (o 25 %).

Vědci nezjistili žádnou spojitost mezi akné a čokoládou. Ze studií provedených v Německu naopak vyplývá, že flavonoidy, které čokoláda obsahuje, absorbují UV světlo, což chrání a zvyšuje průtok krve do kůže. A to ve výsledku vede ke zlepšení vzhledu pokožky.

Po náročném tréninku sáhněte po čokoládě. Výsledky studie na Indiana University prokázaly, že cyklisté, kteří pili po tréninku kakao, byli mnohem méně unavení a měli lepší výkon než ti, kteří dali přednost iontovému nápoji.

Na čokoládu se vyplatí vsadit i při dietě. Studie provedená na univerzitě v Kodani zjistila, že konzumace hořké čokolády nám pomáhá kontrolovat naše chutě na sladké a slané i na tučná jídla, což vede k tomu, že máme lépe pod kontrolou svoji váhu.

Další články z rubriky

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

Včera | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

Včera | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

14. 9. | Už vás někdy napadla otázka, co by asi pilulka lásky neboli viagra udělala s vaším tělem? My to…

Švestkový koláč 6x jinak: Bez kynutí, s drobenkou i s pudinkem

Švestkový koláč 6x jinak: Bez kynutí, s drobenkou i s pudinkem

13. 9. | 2 | Švestková sezóna klepe na dveře, různé blumy a pološvestky už jsou pomalu za námi, pravé švestky se…