Základy deprese a agrese vznikají v dětství

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci, zabývající se vývojovou psychologií, zjistili na základě výzkumu několika stovek dětí, že deprese a agresivní chování v dospělosti se zakládá zhruba ve věku deseti let.

Pokud se v tomto období dostávají děti často do konfliktu s vrstevníky, pak v jednadvaceti letech většinou trpívají depresemi a poruchami chování, mezi něž patří agresivní jednání, sociální fóbie a problémy v komunikaci s druhými.

V americkém Seatlu sledovali vědci bezmála osm set dětí ve věku deseti až jedenácti let a poté zase ve věku jednadvaceti let. Děti, které se v deseti letech často dostávaly do konfliktu s vrstevníky, bojovaly s nimi, hádaly se a praly, měly v časné dospělosti čtyřikrát častěji poruchy chování a deprese. Jako jednadvacetiletí lidé byli často vůči svému okolí agresivní, mívali deprese, protože se nedokázali začlenit do společnosti a obtížně komunikovali s okolím.

"Studie může pomoci hlavně dětem. Rodiče, učitelé a další osoby mohou včas odhalit poruchy chování u dětí a správnými metodami je napravit. Takže tyto děti se vyvinou v normálně fungující dospělé osoby bez depresí a agresivního chování," míní autor studie doktor Alex Mason.

Mnohé studie zjištění amerických odborníků podporují a rovněž se v nich tvrdí, že základy deprese a agrese se vyvíjejí v období docházky na základní školu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…