Zapomenuté baňkování: Pomáhá při bolestech zad, kloubů i migréně

| Autor: Martina Machová | Rubrika: Zdraví

Během baňkování, a ostatně i po něm, budete vypadat poněkud kuriózně, nicméně prastará fyzioterapeutická metoda patří mezi účinné, nenáročné a staletími prověřené…

Zapomenuté baňkování: Pomáhá při bolestech zad, kloubů i migréně

První písemné záznamy o baňkování na našem území najdeme v knize s názvem „O krvi, púštění žilami i baňkami“ od J. B. Choceňského, která opakovaně vyšla v letech 1532,1538 a 1597. Kořeny baňkování – poněkud zvláštního tipu masáže, kdy je použit silný podtlak, který vznikne v malých nádobách po přiložení na pokožku – prý sahají do starověké Číny a Mezopotámie. Tehdy se však používaly baňky spíše z mosazné, dřevěné, kostěné, z rohoviny či keramiky, než skleněné a silikonové, jako je tomu v současnosti.

Baňkování v kostce (či spíše v baňce?)

Pokud jste o baňkování neslyšeli, ani jej nikdy neviděli, může vás první pohled na baňkami pokryté tělo vcelku pobavit. Ke kůži přisáté nádobky ve tvaru skleničky s kulatým dnem vykouzlí například na zádech velmi plastický vzorek; daný jedinec pak připomíná jakési bradavičnaté monstrum. Jak vše funguje?

Baňka, ve které vznikl pomocí tepla či speciální pumpy podtlak, se přitlačí na 5 – 20 minut na pokožku, kterou v dané oblasti velmi silně prokrví. V současnosti se baňky nejčastěji používají ke stimulaci tzv. reflexních bodů, jejich pohybem lze však i masírovat. A pozor, baňkování nebolí! Jen je potřeba počítat s podrážděním pokožky v místech aplikace.

Jdeme do hloubky: Aneb až dno baňky

„Baňkování působí fyzikálně, reflexně, ale také metabolicky tím, že ovlivňuje pochody látkové výměny v přilehlém okolí, a v neposlední řadě i stimuluje imunitu organismu.“ píše se například v knize „Věčně zelené naděje“ od známých českých léčitelů, pánů Janči a Zentricha. Hlavní účinky baňkování můžeme dle dostupné literatury rozdělit do tří sfér působnosti. Mechanické účinky se postarají o prokrvení a uvolnění podobně jako u masáže. Metabolický efekt baňkování povzbudí tok lymfy s následným odplavením škodlivin z organismu. Třetí sférou ovlivňování organismu pomocí baněk je využití dráždění reflexních zón, kdy lze dle čínské medicíny ovlivňovat práci některých orgánů.

Při jakých problémech se baňky nejčastěji používají?

• Bolesti zad a velkých kloubů (kolen, kyčlí, ale i loktů a kotníků)

• Svalové bolesti a ztuhlost svalů

• Revmatické bolesti

• Migrény

• Období velkého nervového napětí

• Při detoxikaci organismu

Zkušení maséři a fyzioterapeuté však mohou s pomocí šikovných rukou a baněk pozitivně ovlivňovat celou řadu dalších problémů, mezi které patří například záněty v oblasti močového měchýře, gynekologické problémy, záněty pohrudnice a plic, ale třeba údajně i běžná nachlazení a astma. Nutno podotknout, že baňkování je metoda především podpůrná, nikoli přímo léčebná.

Bezpečnost a kontraindikace

Baňkování patří k velmi bezpečným fyzioterapeutickým metodám. Je nebolestivé, jen je potřeba počítat s někdy až několikadenním podrážděním pokožky. Ta sice nebolí, avšak na ní bývají patrné stopy po jednotlivých baňkách. Ošetření baňkami není naprosto vhodné, pokud trpíte následujícími zdravotními problémy: akutní trombóza, hluboký zánět žil, rozsáhlé varixy, hnisavá infekce pokožky, jakékoliv otevřené rány a gangréna.

Něco navíc: Jak se baňkovalo dříve

„ Ze střídky chleba si udělala hospodyně podložku, kterou přilepila na záda postiženého nešťastníka. Na ni postavila malou svíčku, kterou zapálila a rychle přiklopila baňkou. Jak vzduch vyhořel, vytvořil se uvnitř baňky velký podtlak a tato se důkladně přisála. Ráno prý mohl sedlák opět na pole,“ dočteme se kupříkladu v již zmíněné publikaci Věčně zelené naděje.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…