Zařaďte si na jídelníček smích

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Hladina cukru v krvi, která stoupá po každém jídle, se může měnit v závislosti na podmínkách, za jakých jídlo konzumujeme. Vědci z univerzity v japonské Tsukubě, kteří zkoumali několik desítek osob trpících diabetem druhého typu, zjistili, že hladinu cukru v krvi může kladně ovlivnit smích a dobrá nálada.

Dobrovolníci, diabetici i kontrolní skupina zdravých lidí, dostávali po určitou dobu stejnou stravu, ale za velmi rozdílných podmínek. Zatímco jedna skupina byla nucena jíst během uměle vytvořené, patřičně nudné "konference" a byla vystavena i mírnému nepohodlí, druhá, "šťastná" skupina, sledovala při jídle vystoupení oblíbených komiků a jak všichni zúčastnění prohlašovali, dobře se bavili a smáli. Obě tyto polohy vědci v nepravidelných intervalech střídali a žádný z dobrovolníků předem netušil, do které skupiny bude kdy zařazen.

Výsledky měření jednoznačně prokázaly, že glykémie, neboli hladina cukru v krvi, byla nižší u skupiny "šťastné", a to jak u diabetiků, tak osob zdravých.

Autorka a organizátorka pokusu, diabetoložka Keiko Hiashi, se domnívá, že výsledky souvisejí s hormony, které tak či onak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi. Je známo, že stresový hormon kortizol působí jednoznačně negativně. Ty pozitivní jsou zatím předmětem dalšího výzkumu, ale dobrou náladu a smích lze bez rizika "užívat" i preventivně. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…