Závadná sójová omáčka bude stažena z prodeje

| Autor: Karel N. | Rubrika: Zdraví

Česká zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že sójová omáčka Vitana obsahuje zvýšené množství karcinogenních látek. Vitana reagovala pozastavením prodeje této omáčky.

Závadná sójová omáčka bude stažena z prodeje


Česká
zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že sójová omáčka Vitana obsahuje
zvýšené množství karcinogenních látek. Vitana reagovala pozastavením prodeje této
omáčky.


Podle sdělení České zemědělské a potravinářské inspekce výrobek obsahuje
potenciálně rakovinotvornou látku 3-MCPD. Tato látka se celým názvem jmenuje 3-MonoChlorPropanDiol.
Látka může vznikat v technologickém procesu výroby při kyselé hydrolýze rostlinných
bílkovin. Vitana se rozhodla předejít možným obavám zákazníků a omáčku z
prodeje stahuje. Celá situace se bude řešit s Ministerstvem zdravotnictví.


3-MCPD není totiž uvedena v platných předpisech. Podle evropských norem je přípustné
0,02 mg na 1 kg. V sójové omáčce Vitany Byšice však bylo nalezeno 29 mg/kg, což je
mnohonásobné překročení evropského limitu. Například Rakousko má vlastní maximální
hranici stanovenou na 1 mg/kg.

Důležitá informace pro všechny spotřebitele je, že neexistuje žádný přesvědčivý
důkaz, že 3-MCPD poškozuje zdraví. Je pouze potenciální zdraví škodlivou látkou
pro spotřebitele, kteří denně konzumují jídlo s vysokým obsahem této látky v průběhu
velmi dlouhé doby. Co znamená velmi dlouhá doba, není jasné. Žádné testy s touto látkou
nebyly na lidech provedeny, a tak není možné prokázat žádné riziko. Podle Dr. Fořta
je celá aféra pouze snahou zdiskreditovat firmu Vitana. Stejnou látku, i když ne v
takovém množství, obsahuje mnoho dalších výrobků, jako například pivo, chleba, sýr
apod.


Pokud se však této látce chcete zcela vyhnout, nejlepší je kupovat přírodně
fermentovanou omáčku
, která tyto chemické látky neobsahuje.

Dle testu České zemědělské a potravinářské inspekce nebyla tato látka v žádných
dalších výrobcích nalezena. Na Slovensku však byla zjištěna i v omáčkách dovezených
z Číny, Thajska, Tchaiwanu, Singapuru a Hong Kongu.


autor: Karel


Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…