Zažeňte jarní únavu vitamíny!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ačkoliv na ni zatím neexistuje diagnóza, jarní únava je reálný stav organismu zapříčiněný nedostatkem slunečního svitu a některých pro tělo důležitých látek, především vitamínů. Důsledkem je celková malátnost, ospalost, pesimistická nálada, jež mohou v nejkrajnějších důsledcích vyústit dokonce v hluboké tělesné vyčerpání a psychickou depresi.

"Jarní únavu opravdu nelze považovat za nemoc, na kterou by se třeba mohlo umřít, ovšem to neznamená, že by se její důsledky na organismus daly přeceňovat," shodují se lékaři a zdůrazňují nutnost prevence. Odhaduje se totiž, že jarní únava postihuje každé jaro přechodně tři čtvrtiny populace. Oslabené tělo je mnohem náchylnější k dalším sezónním chorobám, chřipce a virovým onemocnění. A ty už mají na svědomí i stovky úmrtí, zvláště mezi staršími lidmi...

Jak jarní únavě předcházet? Především stravou bohatou na vitamín C, o němž je známo, že zvyšuje odolnost. Zanedbatelná není ani jeho schopnost snižování hladiny cholesterolu v krvi. Proto se na jaře doporučuje konzumovat potravu bohatou na "céčko" - papriky, zelí, kapustu a hlávkový salát. Avšak pozor - vitamín C je velmi háklivý na tepelné zpracování! Při vaření se ztrácí s přibývajícím časem až polovina jeho obsahu. Proto se doporučuje například používat k rozmrazení potravin mikrovlnnou troubu, gril nebo tlakový hrnec.

Další příčinou jarní únavy je nedostatek "očního" vitamínu A, obsaženého v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích. Vitamín A má také vliv na kvalitu pokožky. Hlavně ženy si na jaře stěžují na její hrubnutí a loupání. Proto zvyšte konzumaci jogurtů, kefírů a mléka. Vyplatí se to!

Poslední vitamín, jež má na svědomí jarní únavu, je "déčko". Do těla se dostává podobně jako vitamín A ve formě provitamínu. K jeho přeměně na klasický vitamín je však třeba sluneční záření, a právě toho se organismu na jaře nedostává. Řešení? Nezapomínejte při sestavování jídelníčku na mořské ryby a výrobky z nich. Jejich výběr se v posledních letech značně rozšířil a cenově se přiblížil ostatním méně exotickým druhům. (Plus)

Další články z rubriky

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

Včera | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

Včera | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

14. 9. | Už vás někdy napadla otázka, co by asi pilulka lásky neboli viagra udělala s vaším tělem? My to…

Švestkový koláč 6x jinak: Bez kynutí, s drobenkou i s pudinkem

Švestkový koláč 6x jinak: Bez kynutí, s drobenkou i s pudinkem

13. 9. | 2 | Švestková sezóna klepe na dveře, různé blumy a pološvestky už jsou pomalu za námi, pravé švestky se…