Zažeňte jarní únavu vitamíny!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ačkoliv na ni zatím neexistuje diagnóza, jarní únava je reálný stav organismu zapříčiněný nedostatkem slunečního svitu a některých pro tělo důležitých látek, především vitamínů. Důsledkem je celková malátnost, ospalost, pesimistická nálada, jež mohou v nejkrajnějších důsledcích vyústit dokonce v hluboké tělesné vyčerpání a psychickou depresi.

"Jarní únavu opravdu nelze považovat za nemoc, na kterou by se třeba mohlo umřít, ovšem to neznamená, že by se její důsledky na organismus daly přeceňovat," shodují se lékaři a zdůrazňují nutnost prevence. Odhaduje se totiž, že jarní únava postihuje každé jaro přechodně tři čtvrtiny populace. Oslabené tělo je mnohem náchylnější k dalším sezónním chorobám, chřipce a virovým onemocnění. A ty už mají na svědomí i stovky úmrtí, zvláště mezi staršími lidmi...

Jak jarní únavě předcházet? Především stravou bohatou na vitamín C, o němž je známo, že zvyšuje odolnost. Zanedbatelná není ani jeho schopnost snižování hladiny cholesterolu v krvi. Proto se na jaře doporučuje konzumovat potravu bohatou na "céčko" - papriky, zelí, kapustu a hlávkový salát. Avšak pozor - vitamín C je velmi háklivý na tepelné zpracování! Při vaření se ztrácí s přibývajícím časem až polovina jeho obsahu. Proto se doporučuje například používat k rozmrazení potravin mikrovlnnou troubu, gril nebo tlakový hrnec.

Další příčinou jarní únavy je nedostatek "očního" vitamínu A, obsaženého v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích. Vitamín A má také vliv na kvalitu pokožky. Hlavně ženy si na jaře stěžují na její hrubnutí a loupání. Proto zvyšte konzumaci jogurtů, kefírů a mléka. Vyplatí se to!

Poslední vitamín, jež má na svědomí jarní únavu, je "déčko". Do těla se dostává podobně jako vitamín A ve formě provitamínu. K jeho přeměně na klasický vitamín je však třeba sluneční záření, a právě toho se organismu na jaře nedostává. Řešení? Nezapomínejte při sestavování jídelníčku na mořské ryby a výrobky z nich. Jejich výběr se v posledních letech značně rozšířil a cenově se přiblížil ostatním méně exotickým druhům. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…