ZÁZVOR: Zázrak, který chutná i léčí

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zdraví

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

ZÁZVOR: Zázrak, který chutná i léčí

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. Používá se do sladkých i slaných pokrmů. Zázvor má sladce štiplavou chuť, jeho aroma připomíná citron. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost.

Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

Používanou částí zázvoru je jeho kořen. Ten se buď suší a mele, nebo se používá v čerstvé formě. Často se můžeme setkat také s nakládaným zázvorem, který slouží hlavně jako příloha k sushi.

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

Má antiseptické, desinfekční a protizánětlivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu. Vyzkoušet ho můžete i při potížích s kinetózou (cestovní nevolností).

Dokáže také prokrvovat tkáně, a tím pádem nás prohřát. Uleví při nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje horečku. Pokud máte tyto obtíže, připravte si zázvorový čaj:

1 lžička nastrouhaného oloupaného zázvoru šťáva z poloviny citronu 1 polévková lžíce medu 250 ml vody

Zázvor zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát. Pak přecedíme a dochutíme medem a citronovou šťávou.

Jestliže se rozhodnete zázvor vyzkoušet v kuchyni, pamatujte na to, že se vám bude hodit známé „méně je více“. K dochucení pokrmů stačí opravdu malé množství, protože jeho chuť je velmi výrazná. Často se používá v asijské kuchyni, do marinád na maso, ale i k přípravě sladkostí, jako jsou sušenky nebo perníky. O zázvoru se říká, že je to účinné afrodiziakum… Do jaké míry je to pravda, se ale musíte přesvědčit sami.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…