ZÁZVOR: Zázrak, který chutná i léčí

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zdraví

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

ZÁZVOR: Zázrak, který chutná i léčí

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. Používá se do sladkých i slaných pokrmů. Zázvor má sladce štiplavou chuť, jeho aroma připomíná citron. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost.

Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

Používanou částí zázvoru je jeho kořen. Ten se buď suší a mele, nebo se používá v čerstvé formě. Často se můžeme setkat také s nakládaným zázvorem, který slouží hlavně jako příloha k sushi.

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

Má antiseptické, desinfekční a protizánětlivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu. Vyzkoušet ho můžete i při potížích s kinetózou (cestovní nevolností).

Dokáže také prokrvovat tkáně, a tím pádem nás prohřát. Uleví při nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje horečku. Pokud máte tyto obtíže, připravte si zázvorový čaj:

1 lžička nastrouhaného oloupaného zázvoru šťáva z poloviny citronu 1 polévková lžíce medu 250 ml vody

Zázvor zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát. Pak přecedíme a dochutíme medem a citronovou šťávou.

Jestliže se rozhodnete zázvor vyzkoušet v kuchyni, pamatujte na to, že se vám bude hodit známé „méně je více“. K dochucení pokrmů stačí opravdu malé množství, protože jeho chuť je velmi výrazná. Často se používá v asijské kuchyni, do marinád na maso, ale i k přípravě sladkostí, jako jsou sušenky nebo perníky. O zázvoru se říká, že je to účinné afrodiziakum… Do jaké míry je to pravda, se ale musíte přesvědčit sami.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Festival Restart s Dietou je v plném proudu, přijďte se podívat i v neděli!

Festival Restart s Dietou je v plném proudu, přijďte se podívat i v neděli!

Včera | Fetival zdravého životního stylu osloví každého, kdo chce žít zdravě.

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je také?

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je také?

Včera | Naše babičky si myly vlasy párkrát do roka, dnes tak řada z nás činí téměř denně, přitom se bojíme,…

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

23. 2. | Tradiční bábovka neodmyslitelně patří k svátečnímu stolu. Milují ji děti, pochutnají si na ní i…

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

22. 2. | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…