Zbavte se stresu a zhubněte!

Zbavte se stresu a zhubněte!

Snažíte se hubnout, leč stále se nedaří a vy jste z toho víc a víc ve stresu? Možná právě stres je ten problém. Na shazování kil totiž musí být připravená i vaše hlava.

Stresový hormon jménem kortizol

To, že se nedostáváte ke svému cíli, nemusí být jen vaší vinou. Na vině může být hormon kortizol. „Jeho produkce při sportovní aktivitě má za úkol dodávat tělu energii a připravit ho na fyzický výkon. Jenže jeho spouštěčem bývá v mnohým případech také stres. V takovém případě tělo uvolněnou energii nevyužije a uloží si ji jako tuk do tukových zásob,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. Kortizol hledá ve stresových situacích snadný zdroj energie a tělo reaguje zvýšenou chutí k jídlu. Jenže ve stresu málokdy sáhnete po salátu, naopak chuťové pohárky touží po sladkém a tučném. Hladina kortizolu v krvi je vysoká u lidí, kteří jsou pod neustálým tlakem. Právě to zpomaluje metabolismus a objevuje se známý pocit únavy, deprese a nedostatek elánu pokračovat v nastaveném hubnoucím režimu.

Tip navíc: Ke každému jídlu přidejte také porci zelené zeleniny. Ta totiž obsahuje antioxidant glutathion, díky kterému udržíte snadněji kortizol na uzdě.

Stres nesvědčí ani pleti

Když jsme u sexy křivek, ke kterým jistě patří, i bezchybný vzhled, tak úzkost a přepracovanost mají vliv také na naši pleť. Některé výzkumy dokonce uvádí, že ženy i muži, kteří jsou neustále ve stresu, vypadají až o 10 let starší. „Hormony, které se v těle při stresu vyplavují, oslabují ochrannou bariéru pleti, pokožka je vysušená, ztrácí jas a zdravou barvu, objevují se červené žilky, kruhy a váčky pod očima, hluboké vrásky a tváře jsou povislé. Navíc se mnohem více tvoří vrásky, protože stresovaný a naštvaný člověk dělá různé nepřirozené grimasy,“ vysvětluje odbornice na ženskou krásu Mgr. Petra Řehořková. Abychom tomu zabránili, je důležité vyhýbat se stresovým situacím, dopřávat si dostatek spánku a také správně pečovat o pleť, a to jak zevnitř, tak zvenku.

Mějte na uzdě pocity sytosti i hladu

Stres ovlivňuje negativně hormonální hladinu v našem těle. A tím tedy nepřímo zapříčinit problémy s váhou. Důležitými hormony, které ovlivňují hlad, pocit sytosti a chuť k jídlu jsou leptin a ghrelin. Jakmile tyto hormony nejsou v rovnováze, dělají v našem těle pořádnou neplechu. Leptin, také známý jako hormon sytosti, pomáhá při správném fungování zmenšovat dlouhodobé tukové zásoby. Jeho vysoká hladina signalizuje mozku, že jsme nasycení a můžeme se věnovat jiným záležitostem. „Ve spolupráci s hormony štítné žlázy, kortizolem a inzulinem určuje tělu, jak velký má hlad, jak rychlé bude spalování jídla a jestli se přijaté kalorie uloží do tukových buněk či použijí na energii,“ uvádí Bartolomějová.

Jeho správnou hladinu si můžete udržet půlhodinovým cvičením denně, dostatkem spánku a pravidelnou konzumací omega-3 mastných kyselin. Ve spánku totiž hladina leptinu přirozeně stoupá. Druhý ze zmíněných hormonů, ghrelin, má na svědomí pocit hladu. Vytváří se v tenkém střevě, dvanáctníku a žaludku, odkud putuje do mozku a zvyšuje chuť k jídlu. „Přelstít“ tento hormon je podle nutriční specialistky možné pomalým vychutnáváním jídla. Mix libového masa a složitých sacharidů produkci tohoto hormonu dokonale potlačuje. Ať se stane cokoli, základem je rozpoznávání opravdového hladu a matoucích chutí.

Tip navíc: Některé potraviny navíc působí opravdu rychle. Když začnete cítit hlad, dejte si půl kelímku řeckého jogurtu nebo plátek krůtí šunky na pšeničném toustu.

Hubnutí začíná v hlavě

Mozek je v případě hubnutí snad důležitějším orgánem, než samotný žaludek. Základem správného (a úspěšného) hubnutí není manžel, časopisy nebo rodina. Jste to vy. Změnit trvale svou váhu můžete jen ve chvíli, kdy změníte svůj postoj. Nejen k hubnutí, ale také k sobě samé. Výzkumy totiž ukazují, že právě zdravá sebedůvěra je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje váš úspěch. Co se týče vnitřního klidu, je v podstatě jedno zda se jedná o hubnutí, sportovní úspěchy po zranění či navazování nových vztahů. Princip je totiž vždy stejný. Základ tkví v sebedůvěře a sebelásce. K tomu přidejte správnou motivaci, za kterou musíte stát zase jen vy a vaše zdraví či dobrý pocit ze sebe sama, odměňujte se dílčí menší úspěchy, aby měl mozek stále nové a nové impulsy a ukazujte mu své výsledky, změnu životního stylu provádějte po malých krůčcích a nakonec pracujte s hlavou jako s tvrdohlavým chlapem. Podsuňte jí, že to bylo celé její nápad a staňte se krkem, který určuje správný směr.

Doporučujeme

Články odjinud