Zdravé nákupy

Zdravé nákupy

Chcete to nejlepší? Pak se poohlédněte v supermarketech i obchodech po koutku se zdravou výživou.

Křupaví brouci

Nebojte se, žádný asijský bílkovinný export, jen slunečnicová semínka upravená tak, že se je nemusíte stydět podat labužníkům. Pikantní marináda ochucená provensálskými bylinami, sušenými rajčaty, mořskou solí i sójovou omáčkou Tamari může být inspirací pro domácí experimenty se semeny.

Obalte je v koření podle chuti, nechte uležet a rychle opečte nasucho nebo ve vybraném oleji. Brouci Bio od Lifefood jsou navíc vyrobeni z naklíčených semen a sušeni při nízkých teplotách, takže splňují podmínky „živé stravy“.

Doplňte vodu zeleninou

Všichni pěstitelé i milovníci cuket vědí, že obrovské tykve sice ohromí, ale nejlepší jsou mladé kousky tak do dvaceti centimetrů. Netřeba je loupat ani vykrajovat semínka. Jakkoli jsou označovány jako chuťově neutrální potraviny, ve svém raném věku potěší příjemnou nasládlostí.

Na cuketky existuje bezpočet receptů a čeští zahrádkáři i kuchaři patří mezi cuketové přeborníky, mladé křupavé kousky je však škoda podrobit sporáku. Krájejte je raději do salátů nebo ukusujte jen tak. Vitaminy se v této zelenině sice nacházejí v mizivém množství, vody má však nadbytek.

Nesolená a nevysušená je proto v čerstvém stavu příhodnou potravinou pro opakované hříšníky vůči pitnému režimu. Mladičké cukety v půlkilovém balení vypěstované za ekologicky příznivých podmínek koupíte například v Bille.

Pohanková sekaná



Z pohanky, nejvydatnějšího přírodního zdroje rutinu, můžete upéct skvělou sekanou nebo karbanátky. Rutin posiluje cévy a dodává jim pružnost. Pohanka obsahuje i dostatek vlákniny, vitaminů řady B a hořčíku.

Pokud odoláte pokušení a neprošpikujete sekanou slaninou, potěšíte srdečně-cévní systém, rozhodnete-li se pro placky pečené a nikoli smažené, padne další dobré zdravé rozhodnutí. Pohanková sekaná Bio harmonie žádá jen vodu, jedno vejce a dochucení podle libosti.

Česnek, cibule, pepř, majoránka, tymián, zelená petrželka a bazalka jsou první ligou v koření. Výborně jde dohromady také s nasekanou paprikou, aromatickými sýry nebo s houbami. Ostatně menší dávku sušených hřibů obsahuje samotná směs.

Kyška z kozího mléka

Také vás překvapuje, že kefír z kozího mléka je lahodnější než z kravského a dokonce chutnější než originální kozí surovina? Příčinou je méně výrazná chuť i vůně. Oproti mléku obsahuje navíc hojnost živých bakterií.

Nezanedbatelný je i obsah vápníku posilujícího kostní hmotu a urychlujícího štěpení tuků, tudíž snižování váhy. Kefír můžete popíjet, přidávat do kávy nebo do kvásku, péct z něj křehké ovocné koláče, a když na to přijde, také použít k ozdravení pokožky. Bio kozí kefír z Billy o obsahu 330 ml pochází z výrobny známé ekologické farmy St. Pierre ve středočeských Petrovicích.



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life„

Doporučujeme

Články odjinud