Zdravé vaření

| Autor: Martina Švecová (Moje psychologie) | Rubrika: Zdraví

Jíst zdravě znamená pečlivě vybrané potraviny také správně tepelně upravit, aby si uchovaly co nejvíce prospěšných látek, kvůli kterým jste je vlastně kupovali.



Vaření v páře je rychlá a velmi šetrná metoda přípravy potravin, které si tak uchovávají vysokou nutriční hodnotu i nezměněnou chuť. Pokrmy jsou připravovány bez jakéhokoli tuku ve vodní páře, která prochází jednotlivými nádobami. Ty zajišťují, že nedojde k prolínání chutí a vůní ani v případě současné úpravy různě aromatických potravin. Hrnec můžete využít také na rozmrazování nebo ohřívání již hotových jídel.

Horkovzdušné fritování není vhodné jen k přípravě zdravějších hranolků, ale také k úpravě masa, ryb či zeleniny. Při fritování se využívá jen velmi málo oleje, který se navíc nepřepaluje jako při klasickém smažení. Velkou výhodou je, že se nádoba dá mýt v myčce, takže nedojde ke žluknutí zbytků oleje. Některé typy horkovzdušných fritéz obsahují přepážky, kterými lze při současné úpravě oddělit například maso od přílohy.

Pečení v římském hrnci z pálené hlíny je další možnost jak připravit jídlo, které si uchová většinu hodnotných látek. Neglazovaný hrnec i poklici je nutné před pečením namočit asi na 20 minut do vody. Voda se pak během pečení mění na páru, což umožňuje zdravé parní pečení se zachováním vitaminů a bez použití tuku. Římský hrnec je nejvhodnější k přípravě dušeného masa se zeleninou nebo jinou přílohou, použít ho však lze i na moučníky nebo chléb.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…