Zdravé vaření

| Autor: Martina Švecová (Moje psychologie) | Rubrika: Zdraví

Jíst zdravě znamená pečlivě vybrané potraviny také správně tepelně upravit, aby si uchovaly co nejvíce prospěšných látek, kvůli kterým jste je vlastně kupovali.



Vaření v páře je rychlá a velmi šetrná metoda přípravy potravin, které si tak uchovávají vysokou nutriční hodnotu i nezměněnou chuť. Pokrmy jsou připravovány bez jakéhokoli tuku ve vodní páře, která prochází jednotlivými nádobami. Ty zajišťují, že nedojde k prolínání chutí a vůní ani v případě současné úpravy různě aromatických potravin. Hrnec můžete využít také na rozmrazování nebo ohřívání již hotových jídel.

Horkovzdušné fritování není vhodné jen k přípravě zdravějších hranolků, ale také k úpravě masa, ryb či zeleniny. Při fritování se využívá jen velmi málo oleje, který se navíc nepřepaluje jako při klasickém smažení. Velkou výhodou je, že se nádoba dá mýt v myčce, takže nedojde ke žluknutí zbytků oleje. Některé typy horkovzdušných fritéz obsahují přepážky, kterými lze při současné úpravě oddělit například maso od přílohy.

Pečení v římském hrnci z pálené hlíny je další možnost jak připravit jídlo, které si uchová většinu hodnotných látek. Neglazovaný hrnec i poklici je nutné před pečením namočit asi na 20 minut do vody. Voda se pak během pečení mění na páru, což umožňuje zdravé parní pečení se zachováním vitaminů a bez použití tuku. Římský hrnec je nejvhodnější k přípravě dušeného masa se zeleninou nebo jinou přílohou, použít ho však lze i na moučníky nebo chléb.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…