Zdravé vaření

| Autor: Martina Švecová (Moje psychologie) | Rubrika: Zdraví

Jíst zdravě znamená pečlivě vybrané potraviny také správně tepelně upravit, aby si uchovaly co nejvíce prospěšných látek, kvůli kterým jste je vlastně kupovali.



Vaření v páře je rychlá a velmi šetrná metoda přípravy potravin, které si tak uchovávají vysokou nutriční hodnotu i nezměněnou chuť. Pokrmy jsou připravovány bez jakéhokoli tuku ve vodní páře, která prochází jednotlivými nádobami. Ty zajišťují, že nedojde k prolínání chutí a vůní ani v případě současné úpravy různě aromatických potravin. Hrnec můžete využít také na rozmrazování nebo ohřívání již hotových jídel.

Horkovzdušné fritování není vhodné jen k přípravě zdravějších hranolků, ale také k úpravě masa, ryb či zeleniny. Při fritování se využívá jen velmi málo oleje, který se navíc nepřepaluje jako při klasickém smažení. Velkou výhodou je, že se nádoba dá mýt v myčce, takže nedojde ke žluknutí zbytků oleje. Některé typy horkovzdušných fritéz obsahují přepážky, kterými lze při současné úpravě oddělit například maso od přílohy.

Pečení v římském hrnci z pálené hlíny je další možnost jak připravit jídlo, které si uchová většinu hodnotných látek. Neglazovaný hrnec i poklici je nutné před pečením namočit asi na 20 minut do vody. Voda se pak během pečení mění na páru, což umožňuje zdravé parní pečení se zachováním vitaminů a bez použití tuku. Římský hrnec je nejvhodnější k přípravě dušeného masa se zeleninou nebo jinou přílohou, použít ho však lze i na moučníky nebo chléb.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

8 receptů na báječné palačinky: Těsto tenčí než papír nebo s banány

8 receptů na báječné palačinky: Těsto tenčí než papír nebo s banány

Včera | Palačinky jsou klasika, která se jednou za čas objeví v každé rodině. Tradičně se u nás podávají na…

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

27. 7. | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

26. 7. | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…