Zdraví a linie z krabičky - Správný přístup k dietě i dodavateli

| Autor: Dita Váchová | Rubrika: Zdraví

V Česku působí několik desítek poskytovatelů celodenní balené stravy dodávané na klíč, jejich činnost ani většinu z podstatných vlastností jejich produktů však neupravuje žádný zákon nebo alespoň doporučení odborných lékařských společností. Jak se za této situace orientovat v široké nabídce a nesáhnout při výběru krabičkové stravy vedle?

Zdraví a linie z krabičky - Správný přístup k dietě i dodavateli

Zhubnout, jíst vyváženě s ohledem na svůj životní styl a nemuset při tom řešit nákupy potravin ani vaření, inspirovat se chutí nových jídel a netradičními kombinacemi - to jsou důvody, proč lidé sahají po jídle z krabičky. „Snížení váhy však mezi motivacemi zákazníků jednoznačně vede,“ říká dietoložka MUDr. Václava Kunová, která se hodnocením kvality krabičkových diet v České republice dlouhodobě a do hloubky zabývá.

„Ale i lidi, kteří nechtějí hubnout, by mělo zajímat, jestli dostávají jídlo s vyváženým poměrem bílkovin, tuků a sacharidů, bohaté na minerály a vitaminy a s energetickou hodnotou zohledňující jejich tělesnou konstituci a metabolismus, zátěž v zaměstnání, pohybové aktivity, pracovní směny, zdravotní stav.

Bohužel pro laika není snadné posoudit parametry jako obsah živin a energetická hodnota. Z tohoto důvodu a také proto, že každý člověk je individualita, se obtížně stanovují obecně platná kritéria pro kvalitu krabičkové stravy a rovněž kontrola je ztížená,“ konstatuje lékařka. Navzdory tomu existuje řada signálů, které může správně vyhodnotit i laik v oboru výživy.

Informace předem

První vizitkou firmy jsou webové stránky. Jsou vizuálně přitažlivé, přehledné, s intuitivním vyhledáváním a přinášejí dostatek informací? Najdete na nich odpovědi na všechny svoje otázky? Pokud ne, je na první pohled patrné, kam můžete zavolat či napsat a zeptat se? A jestliže to uděláte, reagují hned a jsou odpovědi uspokojivé? Co jídelníček? Znáte ho předem a na jak dlouho - na týden, na měsíc, nebo dokonce na celý rok, abyste mohli posoudit, jestli a jak často se jídla opakují? Anebo je na stránkách k dispozici jen nicneříkající ukázkové menu na týden či pouhý den? Vadí vám něco i na tomto ukázkovém menu? Dozvíte se předem složení jednotlivých jídel, dostanete informace o obsahu bílkovin, tuků a sacharidů? Trpíte-li intolerancí určitých potravin nebo alergií třeba na ryby, mořské plody, vajíčka, ořechy či jahody, máte šanci předem zjistit, jestli je pomazánka, polévka nebo koktejl obsahují - anebo budete řešit výměnu za vyhovující jídlo až v daný den a ve stresu? Poskytuje firma zkušební den zdarma?

Energie aspoň 5000 kJ

Nabízí vám rychlé hubnutí pomocí menu s obsahem energie kolem 4 tisíc kJ denně? Pak bude něco špatně… „Do denního menu s hodnotou pod 5 tisíc kJ pro ženy a 7 tisíc kJ pro muže nelze dostat všechny potřebné živiny, vlákninu, minerály a vitaminy,“ varuje dietoložka, „taková dieta je vhodná jen pod dohledem lékaře. Pro ,domácí‘ redukci váhy bych spíše doporučila hodnotu 5,5 až 6 tisíc kJ, při které bude bez rizika podvýživy hubnout většina zdravých žen, zvláště pokud přidají pohyb a sport. Při větší fyzické aktivitě si žena ve věku kolem 40 let s lehkým sedavým zaměstnáním může dovolit i příjem 6,5 až 7 tisíc kJ - a pořád bude hubnout. Jejímu mužskému protějšku za stejných okolností stačí k redukci váhy 8-8,5 tisíce kJ.“

Problém je, že energetická hodnota deklarovaná firmou někdy neodpovídá skutečnosti, mnohdy bývá nižší. To však z pozice klienta neodhalíte, proto je dobré sledovat výsledky nezávislých testů krabičkových diet, ověřit si renomé odborníka sestavujícího pro společnost jídelníčky a sehnat si nějaké reference.

Program na míru

Většina výrobců „krabiček“ nabízí programy s různou energetickou hodnotou, z nichž si za pomoci jejich odborníka na výživu můžete vybrat ten, který bude optimální právě pro vás. „Ideální je, když pomocí přístroje typu Bodystat zjistí složení vašeho těla, zastoupení svalů a tuků, klidový výdej energie… a program nastaví individuálně podle zjištěných parametrů a vaší motivace k pořízení krabičkové diety,“ doporučuje lékařka. Můžete mít jídelníček pro hubnutí, udržení váhy, na podporu aktivního životního stylu apod. Nabízené programy se liší i použitými potravinami (standard, pro gurmány, vegetariány, diabetiky…).

Jídlo 5x denně

„Když už si člověk platí komfort krabičkového jídla, měl by se cítit dobře po celý den. K tomu nestačí naplnit denní doporučené dávky energie a živin, navíc je nutné rozložit příjem potravy tak, aby během dne nikdy nedošlo k poklesu hladiny cukru v krvi, což je spojeno s hladem, podrážděností, únavou a větší tendencí porušit dietu třeba tím, že neodoláme nástrahám vysokokalorických potravin,“ vysvětluje doktorka Kunová. Z těchto důvodů by mělo být denní jídlo rozděleno do pěti chodů, popřípadě i do šesti v programu pro diabetiky (kteří si musejí glykemii obzvlášť hlídat) nebo seniory, kteří mívají oslabené zažívání a lépe tráví menší porce.

Vyrovnaná glykemická křivka

Nekolísající hladina cukru v krvi (vyrovnaná glykemická křivka) závisí nejen na pravidelném přísunu stravy, ale také na druhu používaných potravin. „Krabičková dieta by měla využívat výhradně sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexem a v každém jídle by se měla vyskytovat potravina bohatá na bílkoviny. Nikoli tedy k svačině jen ovoce, ale vždy ovoce a k němu kousek sýra nebo trocha kefíru, jogurtu či tvarohu,“ říká dietoložka. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou například tyto: žitný chléb, pečivo a těstoviny z celozrnné mouky, luštěniny, ovoce a zelenina, naturální rýže, ovesné vločky, brambory vařené ve slupce.

TIP: Nízký glykemický index a vysokou výživovou hodnotu mají tzv. praobilniny: špalda, proso, pohanka, jáhly, kroupy, kamut, quinoa, nebroušené obilky žita nebo ječmene (v celozrnném chlebu, pečivu či mouce). Jejich častý výskyt v krabičkové dietě však nesmí být na úkor např. zeleniny a bílkovin.

Bílkoviny a vápník

Bílkoviny při hubnutí pomáhají udržet svalovou hmotu a mají výrazný sytivý efekt. Je naprosto nezbytné, aby jich v krabičkách bylo dost k pokrytí denní potřeby 1g na každý kilogram tělesné váhy. „Jenže ne vždy společnost obsah bílkovin udává a sami nemáte šanci si ho spočítat,“ říká dietoložka, „orientovat se však můžete podle toho, jestli jídelníček obsahuje ,slušný‘ kus masa, sýry, jogurty, vejce, ryby, tofu a podobně.

Většina firem má podle mých zkušeností a výzkumů také problém naplnit alespoň polovinu doporučené dávky vápníku, která činí 800 až 1000 miligramů za den. Jde o častou potíž režimů s nízkou energetickou hodnotou. Pokud v jídelníčku nacházíte jen sporadicky jogurty, tvarohy, kefíry, cottage či tvrdé sýry, poohlédněte se kvůli riziku osteoporózy raději po jiném dodavateli,“ varuje lékařka.

Profesionalita a odbornost

Specializuje se společnost na poskytování krabičkové diety, nebo jde pouze o vedlejší produkt restauračního zařízení či školní jídelny? Má vlastní kuchyni a tým na přípravu pokrmů (a tudíž i kontrolu nad celým výrobním procesem), nebo je pouze distributorem menu, které připravili její smluvní partneři? Sestavuje jídelníček odborník a víte, kdo jím skutečně je (viz níže „Kdo sestavil vaši krabičku?“)?

Pokud s pomocí krabiček hubnete, zajistí firma návaznost na svůj program i poté, co ho ukončíte, nebo vás nechá bez odborných rad napospas jo-jo efektu při návratu k původním stravovacím návykům? Nepokrývá-li její program víkendy, doporučí vám vhodné stravování i na tyto dny? Poradí jak bez výkyvů glykemie přežít prostřené stoly hojnosti na oslavách a návštěvách?

Kvalita a čerstvost

Vlastní firma dostatek chladicích boxů, resp. termoboxů a automobily k rozvozu vybavené chladicím zařízením, resp. termoboxy (nesmírně důležité z hlediska udržení mikrobiologické nezávadnosti pokrmů)? Odpovídá příprava a logistika jídel některému ze zavedených systémů kontroly kvality ve výrobě potravin, například HACCP (hazard analysis and critical control points = systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), který je povinně vyžadován u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin? Jak často a kdy vám menu přivezou nebo si ho můžete na odběrovém místě vyzvednout - denně časně zrána, předchozí den večer, obden či jen dvakrát týdně? „Jestliže jen dvakrát týdně, uvědomte si, v jakém stavu asi bude nakrájená zelenina a kolik se v ní udrží vitaminů, když se vitamin C ničí oxidací, tedy stykem se vzdušným kyslíkem,“ apeluje dietoložka.

Cena

„Ne vždy platí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita, nicméně sestavit kvalitní a chutné denní menu za méně než 280 korun je obtížné a pod 200 korun nemožné,“ upozorňuje doktorka Kunová, „lépe se to daří za cenu přesahující 300 korun.“ Nejmenovaný konkrétní výrobce, který nabízí originální, neopakující se jídelníček na každý den v roce a v nezávislých testech krabičkových diet se umísťuje na předních příčkách, poskytuje většinu svých programů za bezmála 400 korun. V nabídce jeho konkurentů sice najdeme i denní menu za 600Kč, ale to už je podle Václavy Kunové přehnané. Každopádně se vždycky zajímejte o to, jestli je v ceně započítána doprava a jakou část z ní tvoří.

Bonusy, které potěší

Je balení jídel praktické a manipulace s ním snadná? Podporuje barva boxu chuť? Má firma věrnostní program s výhodami pro stálé klienty, nabízí něco navíc (například čaje, dopravu zdarma, hustou síť odběrných míst)? Je firma fl exibilní v plnění vašich požadavků? Vychází vám vstříc, umožňuje přerušit program a vrátí vám peníze? A důležitá otázka: Je společnost schopna v rámci vybraného programu zohlednit vaše chuťové preference? Jde o jedno z klíčových kritérií při výběru krabičkové diety…

Podle oslovených odborníků na výživu nelze dlouhodobě konzumovat něco, co nám nechutná nebo nevyhovuje. A proto například servíruje-li firma třikrát týdně sladké snídaně a vám jsou opravdu proti srsti, pak máte dvě možnosti - buď si budete dělat snídaně vlastní a současně zbytečně platit firmě za službu, kterou nevyužíváte, nebo se poohlédnete po jiném poskytovateli.


Kdo sestavil vaši krabičku?

  • Nutriční terapeut: Absolvent zdravotnické školy, odborník v léčebné výživě s vyšším, středním nebo VŠ vzděláním (tituly DiS., Bc., Mgr.). Zastaralé označení: dietní sestra. Odborník na slovo vzatý.
  • Obezitolog, dietolog, diabetolog: Lékař, absolvent lékařské fakulty (titul MUDr.). O odbornosti v oboru výživy netřeba pochybovat.
  • Výživový (nutriční) poradce/specialista: Absolvent rekvalifikačního kurzu různé délky a kvality. Mezi výživovými poradci existují velké rozdíly. Dobré je, pokud absolvují kurz s akreditací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, průběžně se vzdělávají, navštěvují další školení a odborné semináře a samozřejmě sami žijí podle zásad, jež hlásají. Pozor na povrchní „rychlokvašky“ snažící se vám v první řadě vnutit různé doplňky stravy. Velká opatrnost!
  • Poradce pro zdravý životní styl: Kdokoli, velká neznámá, garance odbornosti vesměs žádná. Může to být kvalitně edukovaný nadšenec stejně jako hochštapler. Vyhýbejte se mu.

Vyberte si…

Podrobné srovnání 59 prodejců krabičkové stravy působících v 65 městech ČR poskytují webové stránky www.krabickovediety.info. Zahrnuta jsou kritéria jako nabízené nutriční programy (včetně energetické hodnoty a ceny), dostupnost o víkendu, způsob objednávky, dopravy a odběru, možnosti zkušebního otestování a přizpůsobení jídelníčku individuálním požadavkům zákazníka. Nechybí ani informace o tom, kdo dietu sestavuje. Na webu najdete i zajímavé články o krabičkových dietách a vyváženém stravování.


Kvalitní krabičková dieta neobsahuje:

  • smažená jídla, polotovary, majonézy, výrazné, dráždivé koření a dochucovadla (hořčice, ostré octy, kečupy s nízkým podílem rajčat…), tučné zálivky na saláty, nadměrně omáček,
  • tučné maso, mleté maso (bývá tučné), paštiky, salámy a další uzeniny (přípustná je pouze kvalitní šunka s obsahem čistých svalových bílkovin nad 90 %),
  • mléko a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (plísňové sýry a smetana jsou ve výživě zbytečné), tavené sýry,
  • náhražky mléčného sortimentu (např. „alternativy“ sýra, jogurty se škrobem a hodně oslazené),
  • konzervované potraviny, přemíru sterilované zeleniny,
  • příliš často hotové, zakoupené potraviny, byť „funkční“ - müsli tyčinky (hlavně ty s polevami), proteinové koktejly (samy o sobě jsou fajn, ale ne třikrát týdně), jogurty a zakysaná mléka bez „přidané hodnoty“ v podobě obohacení ovocem či ořechy apod. (samotné si je můžete koupit sami za podstatně méně peněz, než kolik vydáte za „krabičky“),
  • přemíru potravin s obsahem jednoduchých cukrů (džem, med, sladké pečivo…),
  • výrazně více ovoce než zeleniny (správný poměr je 1 : 2-3 ve prospěch zeleniny),
  • ryby typu pangasius (nutričně mnohem cennější jsou losos, tuňák, halibut, makrela, treska),
  • stále stejné potraviny a jejich kombinace (minimum pro pestrost je 30 různých jídelníčků).

Článek vyšel v časopise Moje zdraví 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Dnes | 1 | Některé nemoci jsou pro ženy typické, například premenstruační syndrom nebo vaginální mykóza. Jsou…

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

21. 11. | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

17. 11. | Přes týden člověk nemá příliš času vařit a mnohdy i o víkendu chce raději jet na výlet než trávit…