Zdraví nebezpečné ftaláty jsou všude

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Že se vám nelíbí už samo slovo? Máte pravdu . „Trestní rejstřík“ těchto látek je dlouhý a stále bobtná dalšími ne zrovna příjemnými odhaleními. Jedno z posledních „obvinění“ se týká zhoubného vlivu ftalátů na plodnost.

Kyselina  ftalatovaFtaláty jsou vlastně umělé hormony. Jejich jedovatost byla jednoznačně prokázána. Používají se v průmyslu k měkčení PVC. Najdeme je ale i v nejrůznějších předmětech denní potřeby. Plastové sprchové závěsy, ubrusy, holínky či pláště do deště, tam všude jsou ftaláty použity. To by samo o sobě příliš nevadilo, ftaláty se běžně užívaly donedávna i v hračkářském průmyslu, kde byly zakázány teprve v roce 1999 a dodnes nacházejí hojné uplatnění v kosmetice. Podle průzkumu známé americké asociace (Health Care Without Harm), se ftaláty našly v šampónech, deodorantech i lacích na nehty. V Evropě na tom nejsme lépe. Ftaláty obsahují i značkové výrobky.

Proč tedy najednou ten poplach, říkáte si. Protože, jak už bylo řečeno, ftaláty jsou vlastně hormony a reagují s lidskou DNA. Jak přesně a za jakých podmínek, je zatím předmětem intenzivního výzkumu.

Tovarna na vyrobu ftalatuVědci jednoznačně prokázali zhoubný vliv ftalátů na játra, způsobený denním používáním kosmetiky. Podle poslední studie, publikované Harvardskou univerzitou v letošním červnu, pronikají ftaláty přímo do DNA mužských spermií. Jaký může být jejich vliv, není zatím z dlouhodobého hlediska příliš jasné, ale „jed“ lze vzít na to, že blahodárný určitě ne.

Dalším průmyslovým odvětvím, které ftaláty používá, je potravinářství. Plastové obaly, fólie, tácky, talířky, tam všude se dosud ftaláty bez omezení uplatňují . Nejsou sice rozpustné ve vodě, ale zato velmi dobře v tucích, zvláště při vyšších teplotách. Nechat si tedy zabalit horké hranolky do plastové krabičky, a aby nám neumastily tašku ještě pro jistotu do plastové fólie, může být velmi nebezpečné. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…