Zdraví nebezpečné ftaláty jsou všude

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Že se vám nelíbí už samo slovo? Máte pravdu . „Trestní rejstřík“ těchto látek je dlouhý a stále bobtná dalšími ne zrovna příjemnými odhaleními. Jedno z posledních „obvinění“ se týká zhoubného vlivu ftalátů na plodnost.

Kyselina  ftalatovaFtaláty jsou vlastně umělé hormony. Jejich jedovatost byla jednoznačně prokázána. Používají se v průmyslu k měkčení PVC. Najdeme je ale i v nejrůznějších předmětech denní potřeby. Plastové sprchové závěsy, ubrusy, holínky či pláště do deště, tam všude jsou ftaláty použity. To by samo o sobě příliš nevadilo, ftaláty se běžně užívaly donedávna i v hračkářském průmyslu, kde byly zakázány teprve v roce 1999 a dodnes nacházejí hojné uplatnění v kosmetice. Podle průzkumu známé americké asociace (Health Care Without Harm), se ftaláty našly v šampónech, deodorantech i lacích na nehty. V Evropě na tom nejsme lépe. Ftaláty obsahují i značkové výrobky.

Proč tedy najednou ten poplach, říkáte si. Protože, jak už bylo řečeno, ftaláty jsou vlastně hormony a reagují s lidskou DNA. Jak přesně a za jakých podmínek, je zatím předmětem intenzivního výzkumu.

Tovarna na vyrobu ftalatuVědci jednoznačně prokázali zhoubný vliv ftalátů na játra, způsobený denním používáním kosmetiky. Podle poslední studie, publikované Harvardskou univerzitou v letošním červnu, pronikají ftaláty přímo do DNA mužských spermií. Jaký může být jejich vliv, není zatím z dlouhodobého hlediska příliš jasné, ale „jed“ lze vzít na to, že blahodárný určitě ne.

Dalším průmyslovým odvětvím, které ftaláty používá, je potravinářství. Plastové obaly, fólie, tácky, talířky, tam všude se dosud ftaláty bez omezení uplatňují . Nejsou sice rozpustné ve vodě, ale zato velmi dobře v tucích, zvláště při vyšších teplotách. Nechat si tedy zabalit horké hranolky do plastové krabičky, a aby nám neumastily tašku ještě pro jistotu do plastové fólie, může být velmi nebezpečné. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…