Na otázku, zda jsou vejce zdravá, prý nelze odpovědět jednoznačně. Lze ale říci, že ne všechna vejce jsou nezdravá. Záleží totiž na tom, od jakých slepic pocházejí.
Či lépe řečeno, čím byly nosnice živeny. Podle izraelské studie skutečně strava slepic ovlivňuje chemickou skladbu vajec a tudíž i její vliv na zdraví. Dobře živené slepice mohou dávat zdravá vajíčka. Jiná ale mohou při časté konzumaci škodit.
Nutriční hodnota vajec je ovlivněna tím, čím je nosnice živena od vylíhnutí. Musí dostávat stravu chudou na omega-6 mastné kyseliny. Jsou to nosnice živené pšenicí, ječmenem a prosem. Naopak ty, které dostávají sóju, kukuřici, slunečnici a kukuřičné tuky, produkují vejce bohaté na omega-6 mastné kyseliny a způsobují oxidativní stres v těle.
„Překvapivě se zdravějšími vajíčky bychom mohli jíst více než dnes doporučovaná dvě vejce denně a stále si přitom udržovat nízkou hladinu LDL oxidace (způsobenou špatným cholesterolem),“ tvrdí doktorka Niva Shapiro z Univerzity v Tel Avivu.
POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!
ČTĚTE TAKÉ: Jana Kratochvílová: Několik týdnů nejí, nechce zestárnout!