Zdravotní účinky vajec závisejí na stravě slepic

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Na otázku, zda jsou vejce zdravá, prý nelze odpovědět jednoznačně. Lze ale říci, že ne všechna vejce jsou nezdravá. Záleží totiž na tom, od jakých slepic pocházejí.



Či lépe řečeno, čím byly nosnice živeny. Podle izraelské studie skutečně strava slepic ovlivňuje chemickou skladbu vajec a tudíž i její vliv na zdraví. Dobře živené slepice mohou dávat zdravá vajíčka. Jiná ale mohou při časté konzumaci škodit.

Nutriční hodnota vajec je ovlivněna tím, čím je nosnice živena od vylíhnutí. Musí dostávat stravu chudou na omega-6 mastné kyseliny. Jsou to nosnice živené pšenicí, ječmenem a prosem. Naopak ty, které dostávají sóju, kukuřici, slunečnici a kukuřičné tuky, produkují vejce bohaté na omega-6 mastné kyseliny a způsobují oxidativní stres v těle.

„Překvapivě se zdravějšími vajíčky bychom mohli jíst více než dnes doporučovaná dvě vejce denně a stále si přitom udržovat nízkou hladinu LDL oxidace (způsobenou špatným cholesterolem),“ tvrdí doktorka Niva Shapiro z Univerzity v Tel Avivu.





POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Jana Kratochvílová: Několik týdnů nejí, nechce zestárnout!

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…