Zdražení másla prospěje zdraví Čechů

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Odborníci z řad lékařů vítají rostoucí cenu másla, která má podle některých informací v příštím roce dosáhnout 60,- Kč. Zkušenost s deregulací cen potravin z počátku 90. let totiž prokázala, že čím jsou potraviny obsahující živočišné tuky dražší, tím lépe je na tom zdraví českého obyvatelstva.

„Zvýšení ceny másla nepovažuji vůbec za nebezpečnou věc,“ konstatuje prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc. z pražského IKEMu. „Máslo člověk nepotřebuje k životu a naopak vysoká spotřeba nasycených mastných kyselin z tohoto zdroje je z hlediska racionální výživy velmi nežádoucí,“ dodává. Svá slova dokládá průkaznými fakty: na počátku 90. let spotřeba másla klesla ve prospěch rostlinných tuků, což vedlo k poklesu cholesterolu a prodloužení průměrné délky života.

Průběžným měřením rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění na reprezentativním vzorku české populace (ve věku 25 - 64 let) se prokázalo, že koncentrace cholesterolu mezi lety 1988 a 1997 poklesla o neuvěřitelných 12 %. Současně od r. 1991 začala výrazně klesat úmrtnost na infarkt myokardu (standardizovaná úmrtnost ve věku do 69 let poklesla za 10 let od r. 1991 na polovinu). Změnu stravovacích návyků lze považovat i za hlavní důvod prodlužující se délky života v důsledku snížení úmrtnosti na kardiovaskulární nemoci.

Pozitivní vývoj způsobený cenovým šokem se však zastavil a živočišné tuky, včetně másla, opět získaly na oblibě. To se mimo jiné od začátku nového století negativně podepisuje na opětovném nárůstu kardiovaskulárních onemocnění. Stagnuje pokles hladiny cholesterolu, zcela se zastavil pozitivní vývoj úmrtnosti na cévní onemocnění mozku, stoupající tendenci má výskyt hypertenze.

„Úmrtnost na nemoci oběhové soustavy je v ČR oproti Evropské unii u mužů i u žen téměř dvojnásobná. Ve výživě by se měla tudíž stále větší pozornost věnovat výběru tuků, říká prof. MUDr. M. Aschermann, DrSc., předseda České kardiologické společnosti. Spotřeba tuků živočišných by měla klesat ve prospěch tuků a olejů rostlinných (ty mají tvořit 2/3 celkové denní spotřeby tuků), zejména těch s obsahem vícenenasycených mastných kyselin, příznivě ovlivňujících kardiovaskulární systém. Rostlinné tuky totiž cholesterol prakticky neobsahují a převažují v nich tzv. nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi. „Snížení spotřeby živočišných tuků by mohlo mít opět velmi pozitivní na naše zdraví," dodává prof. Poledne.

zdroj: quent.cz

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…