Zdražení másla prospěje zdraví Čechů

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Odborníci z řad lékařů vítají rostoucí cenu másla, která má podle některých informací v příštím roce dosáhnout 60,- Kč. Zkušenost s deregulací cen potravin z počátku 90. let totiž prokázala, že čím jsou potraviny obsahující živočišné tuky dražší, tím lépe je na tom zdraví českého obyvatelstva.

„Zvýšení ceny másla nepovažuji vůbec za nebezpečnou věc,“ konstatuje prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc. z pražského IKEMu. „Máslo člověk nepotřebuje k životu a naopak vysoká spotřeba nasycených mastných kyselin z tohoto zdroje je z hlediska racionální výživy velmi nežádoucí,“ dodává. Svá slova dokládá průkaznými fakty: na počátku 90. let spotřeba másla klesla ve prospěch rostlinných tuků, což vedlo k poklesu cholesterolu a prodloužení průměrné délky života.

Průběžným měřením rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění na reprezentativním vzorku české populace (ve věku 25 - 64 let) se prokázalo, že koncentrace cholesterolu mezi lety 1988 a 1997 poklesla o neuvěřitelných 12 %. Současně od r. 1991 začala výrazně klesat úmrtnost na infarkt myokardu (standardizovaná úmrtnost ve věku do 69 let poklesla za 10 let od r. 1991 na polovinu). Změnu stravovacích návyků lze považovat i za hlavní důvod prodlužující se délky života v důsledku snížení úmrtnosti na kardiovaskulární nemoci.

Pozitivní vývoj způsobený cenovým šokem se však zastavil a živočišné tuky, včetně másla, opět získaly na oblibě. To se mimo jiné od začátku nového století negativně podepisuje na opětovném nárůstu kardiovaskulárních onemocnění. Stagnuje pokles hladiny cholesterolu, zcela se zastavil pozitivní vývoj úmrtnosti na cévní onemocnění mozku, stoupající tendenci má výskyt hypertenze.

„Úmrtnost na nemoci oběhové soustavy je v ČR oproti Evropské unii u mužů i u žen téměř dvojnásobná. Ve výživě by se měla tudíž stále větší pozornost věnovat výběru tuků, říká prof. MUDr. M. Aschermann, DrSc., předseda České kardiologické společnosti. Spotřeba tuků živočišných by měla klesat ve prospěch tuků a olejů rostlinných (ty mají tvořit 2/3 celkové denní spotřeby tuků), zejména těch s obsahem vícenenasycených mastných kyselin, příznivě ovlivňujících kardiovaskulární systém. Rostlinné tuky totiž cholesterol prakticky neobsahují a převažují v nich tzv. nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi. „Snížení spotřeby živočišných tuků by mohlo mít opět velmi pozitivní na naše zdraví," dodává prof. Poledne.

zdroj: quent.cz

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Včera | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.