Zelenina a ovoce chrání před rakovinou tlustého střeva, ale ne každého

Zelenina a ovoce chrání před rakovinou tlustého střeva, ale ne každého

Zelenina, ovoce, čaj a červené víno mohou být účinnou ochranou před vznikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Dosavadní názor potvrzuje studie nizozemských vědců, ale s výhradami.

Potraviny rostlinného původu obsahují flavonoidy, látky, které narušují procesy zhoubného bujení. Colinda Simonová, doktorandka na univerzitě v Maastrichtu, se svými kolegy sledovala příjem flavonoidů u 120 852 mužů a žen mezi 55 a 69 lety.

Během třinácti let se některá z forem nádoru tlustého střeva a konečníku rozvinula u 1 444 mužů a 1 041 žen.

Ukázalo se, že flavonoidy nemají vliv na nádorové bujení v těchto orgánech z hlediska věku, rodinné anamnézy, tělesné aktivity, kouření, pití alkoholu a užívání estrogenu u žen.

Pokud ale vědci vzali v úvahu tělesnou hmotnost, ukázalo se, že tyto látky mohou mít ochranný efekt u obézních mužů a žen s normální hmotností.

Zároveň vyšlo najevo, že vysoký příjem katechinů, které jsou v hojné míře obsaženy v lesních plodech, hroznovém víně, hořké čokoládě, čaji, červeném víně a v některých luštěninách a patří do skupiny flavonoidů spolu s flavonoly, souvisí s menším rizikem vzniku kolorektální rakoviny jak u mužů s nadváhou, tak u žen s normální váhou.

Ochranný efekt se prokázal i u flavonolů vyskytujících se v cibuli, kapustě, jablkách, hruškách, čaji, víně a ovocných šťávách, ale pouze u žen.

"Skutečnost, že katechiny a flavonoly nepůsobí na různé skupiny stejně, si žádá další výzkum, abychom byli schopni vysvětlit, na základě jakého mechanismu je bude možné využít při prevenci rakoviny tlustého střeva nebo konečníku," uvádí se ve studii zveřejněné v časopise International Journal of Cancer.

ČTĚTE TAKÉ:
Valeria Lukyanova, Barbie z Ukrajiny

Doporučujeme

Články odjinud