Zeleninové saláty jsou zdravé jen s olejem

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Nad konzumací salátů vyrobených ze syrové zeleniny jásají nejen lékaři, ale především tělesná schránka. Spousty vitaminů, minerálů a dalších živin obsažených v zelenině je pro lidské tělo hotovým zázrakem. Aby se však trávicí trakt, orgány a buňky těla z toho požehnání mohly radovat, musí být v salátu vždy alespoň malé množství tuku, nejlépe olivového oleje.

Proč? Blahodárně působící látky jsou rozpustné částečně v tucích, částečně ve vodě. A poněvadž se látky rozpustné v tucích vstřebají do těla zase pouze v tucích, jen vodní zálivka nestačí. Bez oleje zůstanou některé látky nestrávené a vyjdou nevyužity z těla ven.

Američtí odborníci z Iowy zveřejnili výčet látek, které se do těla bez tuků nevstřebají. Jsou to alfa-karoten, beta-karoten (provitamin A) a lykopen. Jsou to látky, jež chrání tělo před vznikem rakoviny a srdečních chorob.
Zatímco alfa a beta-karoten jsou obsaženy v barevném ovoci a zelenině, zejména v mrkvi, a tělo si z něj vyrábí vitamín A, lykopen je barvivo obsažené především v rajčatech. Je to látka, jíž byla v poslední době věnována velká pozornost a jíž lze přičíst účinky chránící tělo před vznikem rakovinného bujení.

Takže do zeleninového salátu by se měly přidat kousky sýra, masa, tučného dresinku nebo oleje, prostě zdroje tuků, v nichž se vitamíny mohou rozpustit a být přijaty do těla. V tucích se rozpouštějí především barviva a vitamíny A, D, E a K. Ty působí v těle jako antioxidanty, látky, které chrání buňky před poškozením a vznikem různých mutací. Vhodnější jsou přitom tuky nenasycené z rostlinných olejů oproti nasyceným z živočišných zdrojů. (Plus)

Další články z rubriky

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Dnes | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…