Zelený čaj chrání trávicí trakt před nádory

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Zelený čaj se zdá být pro lidstvo požehnáním. Dokonale zvládá ochranu buněk trávicího traktu před poškozením a před rakovinným bujením. Navíc optimalizuje funkci zažívání. Na Týdnu nemocí trávicí soustavy v americkém New Orleansu to konstatovali experti z gastroenterologických oddělení celého světa.

Odborníci z Harvardu a Bostonu se shodli na tom, že látky obsažené v zeleném čaji dokážou preventivně chránit jícen před vznikem nádorů a pomáhají tyto nádory léčit. „Naše závěry hovoří jasně. Výtažky ze zeleného čaje mohou snižovat předpoklady vzniku nádorů jícnu, jednoho z nejrychleji rostoucích a nejnebezpečnějších nádorů západního světa,“ tvrdí doktor Howard Chang.

Týden nemocí trávicí soustavy přinesl také jiné objevy. Tak například tým z texaské Baylorovy lékařské fakulty potvrdil, že ovoce a zelenina jsou důležitou složkou stravy dětí a mladistvých. Dvě porce ovoce denně významně utlumí chronické bolesti břicha u takto postižených dětí. Nejčastěji touto chorobou trpí lidé, jejichž největší část jídelníčku tvoří pokrmy připravované ve fastfoodech. Ty jsou ve většině případů bohaté na živočišné tuky, přepálené oleje a škroby. Jen málokdy obsahují čerstvé ovoce nebo zeleninu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…