Zelený čaj snižuje krevní tlak

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou odolnější vůči vysokému krevnímu tlaku. Tvrdí to autor tchajwanské studie Yi-Čing Yang. Riziko vysokého krevního tlaku, jenž může vést k onemocněním srdce a k mrtvici, klesá podle zjištění týmu odborníků z National Cheng Kung University se zvýšenou konzumací zeleného čaje.

„Je to vcelku jednoduché. Čím více zeleného čaje člověk pravidelně konzumuje, tím menší je pravděpodobnost, že bude mít problémy s vysokým tlakem,“ tvrdí Yi-Čing Yang, jenž podrobil zkoumání na patnáct stovek lidí, kteří na začátku výzkumu trpěli vysokým krevním tlakem. Zhruba čtyřicet procent z nich činili pravidelní konzumenti čaje z řad mladých mužů, kteří kouří, vypijí větší množství alkoholu a jedí menší množství zeleniny.

Ukázalo se, že u lidí, kteří vypijí denně mezi 120 až necelými 600 mililitry zeleného čaje za den, se po roce sníží riziko vysokého tlaku o šestačtyřicet procent. U těch, kteří vypijí 600 mililitrů a více denně, se riziko snižuje dokonce o pětašedesát procent. Podobné účinky má i čaj černý.

Některé odrůdy čaje obsahují podle tchajwanských odborníků neuvěřitelné čtyři tisíce chemických sloučenin, včetně flavonoidů, které pomáhají předcházet infarktu, mrtvici nebo selhání ledvin. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…