Zelený čaj snižuje krevní tlak

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou odolnější vůči vysokému krevnímu tlaku. Tvrdí to autor tchajwanské studie Yi-Čing Yang. Riziko vysokého krevního tlaku, jenž může vést k onemocněním srdce a k mrtvici, klesá podle zjištění týmu odborníků z National Cheng Kung University se zvýšenou konzumací zeleného čaje.

„Je to vcelku jednoduché. Čím více zeleného čaje člověk pravidelně konzumuje, tím menší je pravděpodobnost, že bude mít problémy s vysokým tlakem,“ tvrdí Yi-Čing Yang, jenž podrobil zkoumání na patnáct stovek lidí, kteří na začátku výzkumu trpěli vysokým krevním tlakem. Zhruba čtyřicet procent z nich činili pravidelní konzumenti čaje z řad mladých mužů, kteří kouří, vypijí větší množství alkoholu a jedí menší množství zeleniny.

Ukázalo se, že u lidí, kteří vypijí denně mezi 120 až necelými 600 mililitry zeleného čaje za den, se po roce sníží riziko vysokého tlaku o šestačtyřicet procent. U těch, kteří vypijí 600 mililitrů a více denně, se riziko snižuje dokonce o pětašedesát procent. Podobné účinky má i čaj černý.

Některé odrůdy čaje obsahují podle tchajwanských odborníků neuvěřitelné čtyři tisíce chemických sloučenin, včetně flavonoidů, které pomáhají předcházet infarktu, mrtvici nebo selhání ledvin. (Plus)

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…