Zelený čaj snižuje krevní tlak

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou odolnější vůči vysokému krevnímu tlaku. Tvrdí to autor tchajwanské studie Yi-Čing Yang. Riziko vysokého krevního tlaku, jenž může vést k onemocněním srdce a k mrtvici, klesá podle zjištění týmu odborníků z National Cheng Kung University se zvýšenou konzumací zeleného čaje.

„Je to vcelku jednoduché. Čím více zeleného čaje člověk pravidelně konzumuje, tím menší je pravděpodobnost, že bude mít problémy s vysokým tlakem,“ tvrdí Yi-Čing Yang, jenž podrobil zkoumání na patnáct stovek lidí, kteří na začátku výzkumu trpěli vysokým krevním tlakem. Zhruba čtyřicet procent z nich činili pravidelní konzumenti čaje z řad mladých mužů, kteří kouří, vypijí větší množství alkoholu a jedí menší množství zeleniny.

Ukázalo se, že u lidí, kteří vypijí denně mezi 120 až necelými 600 mililitry zeleného čaje za den, se po roce sníží riziko vysokého tlaku o šestačtyřicet procent. U těch, kteří vypijí 600 mililitrů a více denně, se riziko snižuje dokonce o pětašedesát procent. Podobné účinky má i čaj černý.

Některé odrůdy čaje obsahují podle tchajwanských odborníků neuvěřitelné čtyři tisíce chemických sloučenin, včetně flavonoidů, které pomáhají předcházet infarktu, mrtvici nebo selhání ledvin. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…