Žena dodržovala jídelníček z 2. světové války, zhubla 36 kilo a ušetřila 100 tisíc

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Carolyn Ekinsová z Nottinghamu měla jako svobodná matka velké problémy se uživit. Stres navíc působil nepříznivě jen na psychiku, ale navíc obaloval její tělo tukem. Pak ale nadšenkyně pro dějiny z období druhé světové války našla knížku, která popisovala přesný rozpis potravin a jídel, jež lidé v období boje s nacisty konzumovali. Začala ho dodržovat, zhubla šestatřicet kilo a ušetřila v přepočtu na koruny sto tisíc za rok.

Carolyn předtím vážila ohromných 160 kilogramů, bylo to období, kdy měla nejvíc za celý svůj život. Konzervované potraviny a rychlé občerstvení vyměnila za recepty z druhé světové války, kdy lidé museli vyjít se základními potravinami, které dostávali na příděl.

Brožuru o výživě i s recepty vydalo za druhé světové války britské ministerstvo potravin a osmačtyřicetiletá Ekinsová se jím začala řídit. Místo týdenních výdajů za jídlo ve výši sedmdesáti liber (asi 2 300 korun) se dostala na pouhých čtrnáct liber (asi 460 korun). Za rok tím ušetřila tři tisíce liber – asi sto tisíc korun.

„Měla jsem finanční potíže jako svobodná matka a také jsem měla problémy s váhou, obojí mě vážně negativně ovlivňovalo v životě. Začala jsem vařit podle přídělové kuchařky a byla to zábava, která mě chytila a dokonce jsem začala žít zdravě a ušetřila peníze,“ pochvaluje si administrátorka sociálních sítí.

Za druhé světové války dostávali Britové, jako mnohé jiné evropské národy, jídlo na příděly. Nárok tak měli týdně na sto gramů slaniny či šunky, 226 gramů mletého masa, padesát gramů másla, padesát gramů sýra, sto gramů margarínu, sto gramů ztuženého tuku na vaření a litr a půl mléka. Dále 225 gramů cukru, padesát gramů čaje a jedno balení vajec nebo balíček sušených vajec jednou za čtyři týdny. Na příděl se rozdávala vedle toho i zelenina, ovoce, chléb a vločky.

„Nejprve to bylo šíleně těžké si na to zvyknout, protože jsme dosud jedli jen moderní potraviny plné aditiv, konzervantů a ochucovadel… Na začátku mi vše přišlo hrozně mdlé, ale po týdnu či dvou jsem si to začala užívat, protože se změnila paleta jídel,“ dodala matka tří dětí z Nottinghamu v rozhovoru pro Daily Mirror.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…