Žena si přinesla na trsu banánů stovky nejjedovatějších pavouků světa

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Consi Taylorová miluje banány. A nedávno si koupila velký trs žlutých plodů z Kolumbie. Měla dobrý pocit, že je to z fair trade produkce. Banány prý bude milovat i nadále, ačkoli kvůli zmíněnému trsu musela na tři dny z domu a jen o vous unikla smrtelnému nebezpečí kousnutí jedním z nejjedovatějších pavouků světa.

Consi si na trsu s banány přinesla kokon palovčíka jedovatého (Phoneutria nigrifera), který má jeden z nejtoxičtějších jedů mezi pavoukovci na celém světě. Kousnout může i několikrát a jedna dávka stačí k usmrcení 225 myší. Protijed sice existuje od roku 1996, na kousnutí však už zemřelo čtrnáct lidí.

Matka dvou malých dětí odtrhla jeden banán a najednou se z divného pavučinového útvaru na zem začaly sypat stovky malých teček. Jednalo se o mladé palovčíky, které matka v kokonu na banánu zanechala. Pavoučky vyfotila a poslala odborníkům, aby vyloučila, že můžou ublížit jejím dětem. Když se dozvěděla, že se jedná o palovčíka, na jehož jed může do dvou hodin dospělý člověk zemřít, utekla z domu. S manželem a potomky pak museli tři dny trávit v hotelu, než jim dům totálně vydezinsikovali odborníci.

Na banánu ze Sainsbury’s si Consi začala pochutnávat, aniž si všimla kokonu. Po chvíli ale začali padat na zem stovky malých pavoučků. „Začala jsem řvát, bylo to hrozné. Mám hrůzu z pavouků, takže jsem musela zavolat kamarádce, aby je přišla vysát. Pak jsme podlahu vyčistily antibakteriálními utěrkami,“ pospala devětadvacetiletá Londýňanka pro Daily Mail.

Jed palovčíka je třicetkrát toxičtější než jed chřestýše. Už po narození mají malí palovčíci jedové žlázy, naštěstí jejich chelicery (kusadla) nejsou tak silné, aby propíchly lidskou kůži.

Paradoxně jed palovčíka může fungovat jako skvělý lék na impotenci. Muži po kousnutí krom jiných nežádoucích účinků zažívají priapismus – trvalou mnohahodinovou erekci. Podání malé kapičky jedu navodí asi čtyřhodinovou velmi tvrdou erekci.

Foto: Profimedia.cz

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…