Ženám alkohol prospívá - hlavně po padesátce, rozhodli lékaři

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Alkohol může zabíjet a ničit životy. Ale může také léčit a být obrovským pomocníkem. Prokázali to harvardští vědci s tím, že u žen po padesátce má sklenka až dvě vypité denně blahodárný vliv na zdraví. Nejlépe je pak konzumovat červené víno.



Zatímco alkoholu v posledních letech holdují spíš mladé ženy, jimž tedy etanol spíš škodí, po padesátce se stává lékem, který chrání před nemocemi srdce i Alzheimerovou chorobou.

Ženy po padesátce, jež si k obědu dopřejí kolem jednoho až tří decilitrů vína každý den, jsou mnohem zdravější než ty, které nepijí vůbec či konzumují alkoholu příliš. Umírněnost při pití lihovin je ale zásadní. Pak se totiž projeví blahodárné účinky takových nápojů a minimalizují toxické účinky etanolu.

Ženy po padesátce pijící denně sklenku červeného vína jsou postižené chorobami srdce, rakovinou a degenerativními nemocemi nervového systému výrazně méně než naprosté abstinentky či alkoholičky.

Studie z Harvardu se opírá o dlouholeté sledování 120 tisíc žen. Mírné konzumentky alkoholu mají také lepší mentální a fyzickou kondici, zvládají lépe testy kognitivních funkcí a mají lepší fyzičku.

„U lidí, kteří pijí celý život, pokud pijí s citem a umírněně, je pak pokračování v takovém stylu naprosto v pořádku a měli by si svou sklenku denně dále užívat, tím maximalizují své šance na úspěšné stárnutí,“ tvrdí autor studie Qi Sun z Harvardské univerzity.

Abstinentům harvardští vědci ale rozhodně nedoporučují, aby začali pít. Mohou totiž alkoholu propadnout a z umírněného pití se u nich stát nebezpečná závislost.




POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Další články z rubriky

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Včera | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

23. 3. | 2 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…