Ženám více svědčí víno než pivo

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ženské srdce potřebuje hodně lásky, ale neuškodí mu ani trocha kvalitního vína. Naopak umírněná konzumace červeného vína může být pro ženské zdraví a zvláště výtečnou kondici srdce velmi prospěšná. Naopak pivo a jiné alkoholické nápoje nejsou pro ženy moc vhodné, varují švédští vědci.

Experti z univerzity Karolinska Institut testovali účinky alkoholu právě na ženách, protože většina podobných výzkumů se uskutečňuje s muži. Ve Švédsku sice potvrdili, že malé dávky alkoholu jsou vskutku zdraví prospěšné, ale nevědí zatím, proč tomu tak přesně je.

Lékaři měřili u více než stovky žen po infarktu nebo jiné srdeční chorobě takzvanou variabilitu (proměnlivost) srdeční frekvence (HRV). Snížená proměnlivost srdeční frekvence je přitom silně spojena se zvýšeným rizikem výskytu srdečních chorob a smrti. Dobrovolnicím odborníci měřili jednak jejich HRV, ale zaznamenávali také jejich týdenní příjem alkoholických nápojů.

Součástí výzkumu bylo také sledování dalších negativních faktorů ovlivňujících kondici srdce a cév, mezi nimi věku, váhy a kouření.

Vědci zjistili, že nejmenší HRV a nejvíce ohroženy byly ženy, které nepřijímaly vůbec žádný alkohol. Nejlepší výsledky prokazovaly dobrovolnice, které přijímaly okolo pěti gramů alkoholu denně, mezi nimi měly nejlepší testy ty, jež si alkohol dopřávaly v podobě červeného vína. Mnohem horší výsledky byly zaznamenány u konzumentek piva a tvrdého alkoholu. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…