Ženy jsou od přírody náchylné k úzkostem

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Odborníkům se podařilo prokázat, že ženy jsou od přírody náchylnější ke stresu a úzkostem. Našli i důvod – ženská biochemie mozku je jednoduše chudší než mužská. U žen se tvoří menší hladina enzymů, které chemicky kontrolují mozkové funkce úzkosti a strachu. Nedostatek enzymu, vědecky označovaného jako COMT, se projevuje zvýšenou mírou starostlivosti, nervozity a psychické slabosti.

„Ženy, které mají jen částečnou verzi genu, podle nějž se enzym ´přepisuje´ a tvoří, jsou oproti mužům, vlastnícím celý gen, k strachu a úzkostem mnohem náchylnější,“ tvrdí doktorka Mary-Anne Enochová z Národního institutu pro zneužívání alkoholu a alkoholismus Spojeného království, která se výzkumem genetické informace kódované v DNA, snímáním mozkové aktivity a psychologickými testy dlouhodobě zabývá.

„Přišli jsme na to, že ženy s určitým typem genu Val 158Met jsou vysoce náchylné k psychickému vyčerpání a úzkosti. Temperament těchto žen je velmi vzrušivý a křehký. Každý zdravý jedinec má v jádře své buňky vždy dvě kopie všech genů. Jednu získáváme od otce a druhou od matky. Pokud žena dostane dvě kopie genu Val 158Met, prožívá velké úzkosti a celý život trpí depresemi,“ tvrdí Enochová.

Muži jsou k úzkostem a stresu mnohem méně náchylní. Doktorka tvrdí, že taková genová kombinace vede ke snížení hladiny COMT v mozku až na čtvrtinu normálních hodnot. „Je statisticky dokázáno, že ženy mající tuto genetickou sestavu jsou častěji postiženy úzkostmi a strachem než muži se stejnou sestavou genů. Bohužel, COMT ovlivňuje také náchylnost k alkoholismu, mentálním poruchám, schizofrenii a bolestem,“ dodala Enochová. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…