Ženy jsou od přírody náchylné k úzkostem

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Odborníkům se podařilo prokázat, že ženy jsou od přírody náchylnější ke stresu a úzkostem. Našli i důvod – ženská biochemie mozku je jednoduše chudší než mužská. U žen se tvoří menší hladina enzymů, které chemicky kontrolují mozkové funkce úzkosti a strachu. Nedostatek enzymu, vědecky označovaného jako COMT, se projevuje zvýšenou mírou starostlivosti, nervozity a psychické slabosti.

„Ženy, které mají jen částečnou verzi genu, podle nějž se enzym ´přepisuje´ a tvoří, jsou oproti mužům, vlastnícím celý gen, k strachu a úzkostem mnohem náchylnější,“ tvrdí doktorka Mary-Anne Enochová z Národního institutu pro zneužívání alkoholu a alkoholismus Spojeného království, která se výzkumem genetické informace kódované v DNA, snímáním mozkové aktivity a psychologickými testy dlouhodobě zabývá.

„Přišli jsme na to, že ženy s určitým typem genu Val 158Met jsou vysoce náchylné k psychickému vyčerpání a úzkosti. Temperament těchto žen je velmi vzrušivý a křehký. Každý zdravý jedinec má v jádře své buňky vždy dvě kopie všech genů. Jednu získáváme od otce a druhou od matky. Pokud žena dostane dvě kopie genu Val 158Met, prožívá velké úzkosti a celý život trpí depresemi,“ tvrdí Enochová.

Muži jsou k úzkostem a stresu mnohem méně náchylní. Doktorka tvrdí, že taková genová kombinace vede ke snížení hladiny COMT v mozku až na čtvrtinu normálních hodnot. „Je statisticky dokázáno, že ženy mající tuto genetickou sestavu jsou častěji postiženy úzkostmi a strachem než muži se stejnou sestavou genů. Bohužel, COMT ovlivňuje také náchylnost k alkoholismu, mentálním poruchám, schizofrenii a bolestem,“ dodala Enochová. (Plus)

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…