Ženy konzumující pravidelně víno jsou štíhlejší

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Víno k obezitě u žen nepřispívá. Podle rozsáhlé americké studie naopak ty ženy, které si rády dají skleničku vína denně, jsou hubenější než ty, které se vyhýbají vínu úplně.


Ovšem týká se to pouze střídmé pravidelné konzumace, která počítá s tím, že žena nevypije denně více než dvě deci tohoto nápoje.

Podle expertů z Bostonu malé množství alkoholu tělo využívá jinak než energii získanou z potravy. Nemění alkohol hned v tuk, ale v játrech ho přeměňuje na teplo. Ovšem při nadměrné konzumaci alkoholu se proces zvrátí a i etanol je odbouráván a proměňován v tuk.

Doktor Lu Wang z Bostonu vyšetřil během třinácti let více než devatenáct tisíc Američanek. Všímal si u nich, jak se v průběhu let mění jejich váha. A zjistil, že ty ženy, které konzumovaly víno, přibíraly na váze nejméně. Nejlepší vliv přitom mělo víno červené.

Podobné blahodárné účinky vína na váhu u dospělých osob byly popsány už v několika podobných studiích z minulosti. Vždy se však prokázalo, že nejlepšího výsledku dosahují ti lidé, kteří se k vínu stavějí střídmě. Pijí ho sice denně, ale nikdy ne víc než dvě až tři deci.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…