Ženy na cestách za exotikou: Co vám hrozí?

Ženy na cestách za exotikou: Co vám hrozí?

Podle Světové zdravotnické organizace má téměř polovina evropských cestovatelů v exotických destinacích alespoň malý zdravotní problém. Každý sedmnáctý Evropan musí během pobytu nebo bezprostředně po návratu zůstat alespoň jeden den na lůžku. Ženy jsou oproti mužům ve větší nevýhodě: menstruační potíže, antikoncepce či chronické gynekologické potíže mohou z vašeho romantického snu udělat peklo na zemi…

Pokud se chcete vydat za exotikou, počítejte s tím, že přijdete do prostředí, které je značně odlišné po stránce klimatické, výživové a hygienické, a kde na vás bude působit řada fyzikálních, chemických, biologických i psychosociálních faktorů. Z toho může vyplynout široké spektrum zdravotních obtíží a poruch. Ty, zejména při cestě do tropických a subtropických oblastí, postihují až 75 % cestovatelek. Většině potíží můžete předejít konzultací s gynekologem před cestou a řadu drobných zdravotních problémů vyřešíte samoléčbou pomocí účinných přípravků.

Menstruace Pokud neužíváte žádnou antikoncepci, je možné posunout menstruaci pomocí hormonálních tablet, které ovšem musí předepsat lékař. Tablety se začnou užívat pět dní před očekávaným začátkem menstruačního krvácení. Po vysazení obvykle do tří dnů dojde ke krvácení. Jestliže antikoncepci berete, neexperimentujte a poraďte se s gynekologem – každý typ antikoncepce je jiný.

Problémy s antikoncepcí Hormonální antikoncepce může v průběhu cesty do tropů a subtropů selhat. Je to způsobeno podáváním antimalarik, při léčení antibiotiky, při průjmových onemocněních, zvracení, ale i dalšími vlivy. Při krátkodobých cestách užívejte pro jistotu i kondom.

Rizika koupání Nezapomeňte na ochranu zdraví při koupání. Přestože se asi neponoříte do sladké povrchové vody, může se vám například cestou ve člunu stát, že se nechtě namočíte ve vodách s mož¬ným výskytem cerkárií. Pozor si dejte při koupání v moři i na plážích. V místě pobytu počítejte s podrážděním kůže a plísňovým onemocněním, prochladnutím a přehřátím. V Africe, Latinské Americe i Asii hrozí parazitární nákazy z tamních jezer, řek s pomalu tekoucí vodou, kanálů, rybníků a močálů. Nekoupejte se v moři v blízkosti vyústění kanalizace. V tropech a subtropech se nekoupejte v povrchových vodách. V některých zemích hrozí podle odborníků nebezpečí nákazy schistosomiásou. Mezihostitelem tohoto onemocnění jsou jisté druhy plžů, proto se v řekách, jezerech i nechráněných bazénech, kde se mohou zdržovat plži, raději nikdy nekoupejte Při sprchování vodu nenechejte vtéct do nosu, uší nebo otevřených ran.

Vaginální mykózy Vyvolávají je kvasinky, které jsou běžnou součástí flóry pochvy. Samy nemusejí vést k onemocnění, dají se do pohybu až v případě narušení rovnováhy na poševní sliznici - teplé a vlhké počasí, nadměrné pocení, více cukrů, nesprávná intimní hygiena, koupání v neznámé vodě. Mykotický zánět se projevuje úporným svěděním a pálením jak zevního genitálu, tak pochvy. Svým průběhem přinášejí často společenské i psychické problémy. Akutní onemocnění se léčí čípky, mastmi a tabletami souhrnně označovanými jako antimykotika. Jsou sice účinná, ale mykózy se přesto časem mohou znovu objevit.

Doporučení na cestu 1. Dodržujte zdravou životosprávu. 2. Vezmete si na cesty volné oblečení z přírodních materiálů. 3. Nylonové spodní prádlo raději nechte doma. 4. Vyhněte se parfémované kosmetice i toaletním papírům. 5. Nesetrvávejte dlouho ve vlhkých plavkách. 6. Před dovolenou do ciziny se poraďte s lékařem. Jestliže míříte na delší dobu do oblasti subtropů a tropů, rozhodně kontaktujte svého gynekologa. 7. Opatřete si informace o zdravotních rizicích země, do níž míříte, a zjistěte, jak se před nimi chránit. 8. Nezapomeňte na intimní preventivní balíček.

TIP: Intimní preventivní balíček • K oplachu nebo výplachu intimních partií používejte intimní gel s výtažkem ze šalvěje, který dezinfikuje, má výrazné protizánětlivé účinky a zachovává normální poševní flóru. Vynikající je také pěna s obsahem Aloe vera, která citlivě pečuje o přecitlivělé či podrážděné intimní partie.

• Při začínajících poševních mykózách, drobných zánětech a svědivosti v oblasti pochvy vám poskytnou „první pomoc“ probiotické vaginální čípky např. Gyntima forte s výtažky šalvěje a Tea tree. Zatímco extrakt z australského čajovníku spolehlivě zničí bakterie a plísně způsobující infekce, odstraňuje pálení a tlumí svědění, výtažek ze šalvěje dezinfikuje a působí protizánětlivě. Unikátní kombinaci látek doplňuje kyselina mléčná svými hydratačními a zároveň antibakteriálními účinky a kyselina listová, která dodává chybějící vitamíny B9 a zachovává přirozené prostředí intimních partií. Jsou výbornou prevencí po koupání.

• Patříte-li k ženám, které nemají důvěru k prostředkům na oddálení menstruace, nebo vám je lékař nedoporučí, přibalte si do lékárničky menstruační kapky obsahující komplex přírodních látek, které utlumí případnou bolest např. Gyntima menstruační kapky. Zajistěte si dostatek hygienických potřeb a při jejich používání buďte opatrná. Měňte je často a omezte nošení slipových vložek, které jsou neprodyšné a způsobují, že v intimní oblasti dochází ke zvýšení teploty, a tím i ke vzniku infekcí.

ČTĚTE TAKÉ:
Antikoncepce pro muže!

Doporučujeme

Články odjinud