Ženy podceňují nebezpečí cholesterolu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Nejnovější průzkumy amerických vědců ukazují, že třetina žen si nikdy nenechala změřit hladinu cholesterolu. Příčinou je podle odborníků obyčejná nevědomost. Více než padesát procent dotázaných dam ani nedokázalo říct, co to cholesterol vlastně je.

Ženy podceňují nebezpečí cholesterolu





Nejnovější průzkumy amerických vědců ukazují, že třetina žen si nikdy nenechala
změřit hladinu cholesterolu. Příčinou je podle odborníků obyčejná nevědomost.
Více než padesát procent dotázaných dam ani nedokázalo říct, co to cholesterol
vlastně je. Neznalost a lhostejnost jsou pak důvodem, proč cholesterol stále
zabíjí. Pouze jeden člověk z desíti prý ví, že zvýšená hladina cholesterolu
je příčinou téměř poloviny úmrtí na srdeční choroby.



Vědci tentokrát prováděli výzkum pouze mezi ženami. Celkem do dotazníku
odpovědělo třináct set dobrovolnic. Jak se ukázalo, nejrizikovější skupinou
jsou ženy ve středních letech mezi čtyřiceti a padesáti lety. Studie potvrdila,
že většina nemá ani tušení, co to cholesterol je a co znamená, když je ho
v krvi příliš mnoho. Choroby srdce, způsobené mimo jiné i vysokou hladinou
cholesterolu, přitom zůstávají i nadále nejčastější příčinou smrti.



Odborníci rovněž zjistili, že sedmdesát dva procent žen má nedůsledné
lékaře, kteří se svými pacientkami problémy s hladinou cholesterolu a srdečními
chorobami vůbec nekonzultují. Ty ženy, které testy na hladinu cholesterolu
prodělaly, prokázaly naopak podle výzkumu velmi dobrou znalost zkoumané problematiky.
Čtyřicet dva procent z nich začalo s redukční dietou, jež obsah cholesterolu
v krvi rychle snižuje. Přesto mezi lékaři převládá názor, že o riziku zvýšeného
cholesterolu by měly být informovány i ženy zdravé. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…