Ženy přenášejí na svých rukou více mikroorganismů než muži

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nová studie amerických vědců opět potvrdila, jak důležité je pro naše zdraví mytí rukou. Ukázalo se, že všichni na nich přenášíme mnohem větší množství bakterií, než jsme dosud předpokládali. Přitom ženy hostí daleko větší druhovou škálu těchto mikroorganismů.

Odborníci byli překvapení z množství druhů bakterií, které na svých rukou lidé mají, ale také rozdílem v druhové skladbě u každého jednotlivce.

"Množství typů mikrobů, které jsme objevili na rukou účastníků studie, a zvlášť u žen, nás až zaskočilo," říká spoluautor studie Rob Knight z Univerzity v Coloradu. Odborníci se domnívají, že důvodem, proč ženy hostí druhově značně rozmanitější bakterie než muži, je ph pokožky. Podle Knighta ji mají muži obecně kyselejší. Rozdíl je i v tvorbě potu a mazu, používání kosmetických přípravků, tloušťce pokožky a produkci hormonů. Ženy prý mohou hostit i mikroby pod povrchem pokožky, takže je mytí neohrožuje.

Nad dotazem, jestli se muži mají bát držet ženu za ruku, se Knight usmívá.
"Záleží na tom, jakou ženu," říká a dodává: "Většina bakterií na našem těle je naštěstí neškodná nebo dokonce užitečná, patogeny jsou ve velké menšině."
Výzkumníci sebrali vzorky z rukou 51 studentů a objevili celkem 4742 druhů bakterií. Jen pět z nich se ale vyskytovalo u všech. Každá ruka přitom hostila v průměru 150 druhů a dokonce i pravá a levá ruka každého jednotlivce měly jen 17 druhů mikroorganismů společných.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…