Ženy roznášejí po světě více bacilů než muži, prokázal výzkum

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nové studie ukazují, že všichni přenášíme na svých rukách mnohem větší množství bakterií, než jsme dosud předpokládali. Ženy přitom "hostí" daleko větší druhovou škálu těchto mikroorganismů.



Odborníky doslova zaskočilo množství druhů bakterií, které na svých rukách lidé mají. Překvapil je ale také rozdíl v druhové skladbě u každého jednotlivce.

"Množství typů mikrobů, které jsme objevili na rukách účastníků studie a zvlášť u žen, nás udivilo," říká Rob Knight, spoluautor studie z Univerzity v americkém Coloradu.

Vědci se domnívají, že důvodem, proč ženy přenášejí pestřejší škálu mikroorganismů než muži, je kyselost, čili pH pokožky. Podle Knighta je u mužů obecně nižší. Existuje i rozdíl v tvorbě potu a mazu, používání kosmetických prostředků, tloušťce pokožky a produkci hormonů. Ženy prý mohou mít mikroby dokonce pod povrchem pokožky, takže mytí je neohrozí.

Mají se tedy muži bát vzít příslušnici něžného pohlaví za ruku?
"Záleží na tom, jakou ženu," usmívá se Knight a dodává: " Většina bakterií na našem těle je naštěstí neškodná nebo dokonce užitečná, ty skutečně patogenní se vyskytují velmi zřídka."

Ze vzorků z rukou 51 studentů odborníci získali celkem 4 742 druhů bakterií.
Jen pět z nich se ale vyskytovalo u každého z účastníků studie. Každá ruka hostila v průměru 150 druhů a dokonce i pravá a levá ruka každého jednotlivce měly jen 17 druhů mikroorganismů společných.





ČTĚTE TAKÉ:
Necvičíš? Neudržíš! Inkontinence v běžném životě






ČTĚTE TAKÉ:
Na péči o stárnoucí rodiče se dobře připravte předem

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…