Ženy s migrénou netrpí rakovinou prsu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Z důvodů, které ještě nejsou zcela jasné, mohou mít ženy trpící úpornými bolestmi hlavy důvod k radosti. Pravděpodobnost, že je postihne smrtelná rakovina prsu, je totiž mnohem nižší, než u žen, které tyto potíže nemají.

Souvislostí mezi migrénou a nádorovým onemocněním se poprvé zabývala studie, kterou ve čtvrtek minulého týdne zveřejnili američtí vědci z Centra pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona v americkém Seattlu.
"Zjistili jsme, že pacientky, které dlouhodobě trpí migrénami, mají o 30 procent nižší riziko vzniku nádoru prsu než ostatní," tvrdí vedoucí výzkumu doktor Christopher Li.

Podle něho zhoubné bujení prsu ovlivňují hormony a stejně tomu je i u migrény.
"Rakovinou trpí ženy s vysokou hladinou estrogenu. Migrény se naopak vyskytují u těch, které mají tohoto hormonu málo. Tento rozdíl je zřejmě příčinou toho, že ženy s migrénami jsou proti nádoru prsu lépe chráněny," říká.

Odborníci ve své studii analyzovali údaje 3412 žen po menopauze, z nichž u 1938 byla diagnostikována rakovina.
Doktor Li to vysvětluje: "Naše výsledky se sice musí interpretovat opatrně, ale přesto je zřejmé, že poukazují na další faktory, které mají vliv na vznik rakoviny."
Rakovina prsu je přitom nejčastějším typem tohoto onemocnění, které zabíjí ženy na celém světě. Ročně mu podlehne téměř 500 000 pacientek.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…