Zhubly jsme po porodu. Jak se nám podařilo dostat na svoji původní váhu?

Zhubly jsme po porodu. Jak se nám podařilo dostat na svoji původní váhu?

Zůstalo vám po porodu pár nechtěných tukových polštářků v problematických partiích? Nezoufejte a pojďte se inspirovat dvěma maminkami, které se svých poporodních kil navíc už zbavily.

Martina (34): Zhubla jsem díky pohybu

Původní váha: 62 kg

Váha v těhotenství: 77 kg

Současná váha: 59 kg

Martina, maminka osmiměsíčního syna Petříka, nemívala s váhou problémy. „Vždy jsem se snažila mít srovnanou stravu, vyváženou skladbu jídelníčku, potřebný přísun vitaminů a minerálů, a když jsem otěhotněla, dbala jsem na to ještě víc. Během těhotenství jsem přibrala 15 kilo.

Poslední tři kila mi naskočila po otoku nohou od lýtek po kotníky – normálně mám velikost 38 a v tu dobu jsem měla 41!“ Když se Petřík narodil, Martina váhu neřešila. „Ze začátku jen kojíte– spíte–kojíte–spíte a ani se nenadějete a deset kilo je hned pryč. Zbudou však nějaká kila, s kterými je třeba se poprat. Začala jsem je řešit po šestinedělí formou dlouhých a svižných procházek s kočárkem. Váha šla díky tomu dál hezky dolů.“ Ale postupem času se hubnutí zastavilo a bylo přece jen třeba udělat ještě něco navíc. „V čtvrtém měsíci od porodu jsem začala cvičit.

Kombinovala jsem běh s rychlochůzí a začala rekreačně hrát tenis, díky kterému je celé tělo hezky v pohybu. A nechala jsem si v centru zdraví změřit podíl svalů, tuků a vody. Doporučili mi tam drobné úpravy jídelníčku.

V těhotenství jsem totiž chutě na sladké vůbec nepociťovala, zato během kojení ano! Byla jsem schopná sníst i celou čokoládu na posezení! Proto mi pomohlo, když mi doporučili konkrétní potraviny na doplnění sacharidů.“ Martina je teď se svou váhou spokojená, užívá si mateřství a péči o své první miminko. V dohledné době se chystá přihlásit do kurzu cvičení s dětmi.

Eva (35): Ráda se hýbu a učím to i děti

Původní váha: 64 kg

Váha v 1. těhotenství: 77 kg

Váha v 2. těhotenství: 77 kg

Současná váha: 56 kg

„Nikdy se mi nepodařilo zhubnout tolik jako teď. Během studia na vysoké škole jsem vážila 58 kilo. Když jsem začala pracovat, moje váha se vyšplhala na 62–64 kg,“ vzpomíná Eva na časy, kde ještě nebyla maminkou Alžbětky a Elenky. „Po porodu jsem vážila 67 a má váha se zasekla na 64 kilech.“ Pak jí kamarádka vyprávěla o cvičení Fitmami, které je určené speciálně pro maminky s dětmi v kočárku.

„Přihlásila jsem se minulý rok v září. Nejdřív jsem cvičila 2x do týdne, pak mě to chytlo a chodila jsem 3x týdně. Cvičení probíhá v několika fázích: nejdřív běh s kočárkem na zahřátí – na hřišti, v parku, na stezkách. Pak se posilují problémové partie a mezilopatkové svaly. Manžel v té době začal pod vedením výživové poradkyně držet dietu, tak jsem společně s ním upravila i stravu.“ A úbytek na váze na sebe nenechal dlouho čekat.

„Musím říct, že pro mě samotnou je velkým překvapením, jak to všechno dohromady hezky zafungovalo. Jím všechno, nemívám chutě na sladké, ráda se hýbu a učím to i děti...“

Foto: Robert Tichý

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud