Maminka.czZdraví

ZIKA je v Česku! Co teď?

Iva Endrychová 25.  2.  2016
To, čeho se všichni obávali, je tady. Virus ZIKA doputoval do Česka. Jeho výskyt potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví, které k tomuto tématu pořádá tiskovou konferenci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle informací ministerstva zdravotnictví byl v Česku zachycen první případ viru ZIKA. TV Nova uvedla, že se nakazila jedna žena a jeden muž. 

Na společné tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví a infekční kliniky FN na Bulovce to potvrdil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Turisté přicestovali z dovolené v Karibiku, oba byli propuštěni do ambulantního léčení. Virus u nich potvrdil Zdravotní ústav v Ostravě. Oba pacienti byli poučeni, jak se chovat a byli propuštěni do domácího ošetření.

Zika virus děsí těhotné!

Primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová doporučila lidem, kteří přijíždí z rizikových oblastí, kde byl výskyt přenašeče zaznamenán a u nichž se objevily některé z příznaků onemocnění, aby se nechali raději otestovat. Stačí kontaktovat svého praktického lékaře, který už předá další doporučení.

Příznaky onemocnění se mohou snadno zaměnit s chřipkovými projevy. Navíc byla u lidí, kteří se virem nakazili, zaznamenána vyrážka a případně i zánět spojivek. 

Roháčová dále uvedla, že zatím nebylo zaznamenáno šíření víru kapénkovou infekcí. "Onemocnění přenáší pouze komár typu Aedes aegypti a byl potvrzen přenos infikovaným spermatem," vysvětlila primářka s tím, že mužům, kteří se vrátili z postižených oblastí bylo doporučeno vyhnout se nechráněnému pohlavnímu styku po dobu čtyř týdnů a pokud se u nich onemocnění potvrdí, pak je nutné tuto dobu prodloužit na půl roku. 

Virus ZIKA není běžné populaci nijak nebezpečný, projevy nákazy se dají snadno zaměnit s chřipkou. Jinak je to ovšem u těhotných žen. Virus ZIKA je v podezření, že způsobuje poškození mozku plodu. Avšak tato souvislost zatím nebyla prokázána klinickou studií. 

Odborníci tedy především těhotným nebo ženám, které teprve plánuji početí raději doporučují vyhnout se rizikovým oblastem. Podle ministra Němečka by měli i ostatní zvážit cesty do zasažených oblastí.

Témata: Zdraví, TV Nova, AEG, Šíření viru, Ted, Karibik, Primář kliniky, Roháč, Zdravotní ústav, Zdraví na Heureka.cz