Zima klepe na dveře. A obezita také!

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Pozdní podzim a zima je přesně tím obdobím, kdy nám hrozí nebezpečí obezity. Je to vcelku logické. Na sportování venku není ani chuť, ani čas. Při brzkém soumaru si raději sedneme k televizi a zkoušíme, které že lahůdky nám kuchaři pro letošní zimu připravili. Není pak divu, že v České republice trpí obezitou každý pátý muž a dokonce každá třetí žena. To nás řadí na přední místo tohoto nelichotivého žebříčku v Evropě.

Pokud k tomuto nelichotivému stavu připočteme i nadváhu, kterou trpí 68 procent žen a 72 procent mužů, pak není divu, že se o obezitě hovoří jako o epidemii třetího tisíciletí. Jistě právem, protože lékaři udávají jednoduchou, o to však děsivější statistiku: přejídání údajně zabilo více lidí než všechny války dohromady.

Přitom počet obézních lidí stále stoupá. Zatímco v roce 1995 se jejich počet na celém světě odhadoval na 200 milionů, v roce 2000 jich bylo už 300 milionů a dnes je to zhruba dvojnásobek.

„Tato čísla hovoří jen o současném stylu života naší generace,“ konstatuje primář MUDr. Jiří Leisser z lázní Teplice nad Bečvou, kde se obézním lidem dlouhodobě věnují. „Všichni v podstatě víme, co je příčinou naší obezity. Nepravidelná strava, zbytečně velké porce jídla, jeho špatné složení, k tomu stres, který si kompensujeme právě jídlem a pak alkohol a především málo pohybu. Ovšem své zlozvyky se trestuhodně nesnažíme napravit.“



Čím tedy začít? Rozhodně změnou stravy. „Vyhněte se rafinovanému cukru, moučníkům, čokoládám, sušenkám, coca- cole, zmrzlinám. Omezte živočišné tuky obsažené v pomazánkách či masných výrobcích a nahraďte je rostlinnými tuky. Když pečivo, tak celozrnné, když rýží, tak natural, když těstoviny, tak celozrnné. V každém případě si ale nechte zajít chuť na smažená jídla a tučné sýry,“ radí jednoduše doktor Leisser. V každém případě je ale nutný pohyb. Pokud nemáte čas na sportovní aktivity, tak alespoň choďte pěšky, třeba do práce.



„Velmi vhodným místem na zahájení postupného hubnutí jsou lázně,“ radí doktor Leisser. „Lékaři společně s nutričními specialisty každému poradí jak s hubnutím začít, čeho se v jídle vyvarovat a co si naopak nandat na talíř.“ A další výhoda pobytu v lázních? Člověk tu nemá svou domácí, k prasknutí narvanou lednici!



„Velmi důležité je ve svém snažení vytrvat. Denně nebo ob den se věnovat například menšímu vytrvalostnímu tréninku. A pak bych také varoval před všemi těmi zázračnými tabletkami. Žádná nefunguje,“ radí doktor Leisser.



Čeho bychom se ale během hubnutí měli vyvarovat? Rozhodně bychom neměli chtít zhubnout co nejrychleji. Zpočátku se nám možná podaří zhubnout rychle tři až čtyři kilogramy, ale pak se úbytek zpomalí a my pomalu ztrácíme sílu pokračovat. Protože tělo nedokáže rychle ztrácet tuky ale bílkoviny, které jsou nutné pro růst svalstva. Proto je optimální úbytek hmotnosti mezi jedním a dvěma kilogramy měsíčně. Právě tak ztrácíme hlavně tuk a neubývá nám svalová hmota. A hlavně nesmíme zapomínat, že je vždy třeba doplnit omezení stravy i zvýšenou fyzickou aktivitou. Prostě méně jídla, více pohybu.



Zdroj: Dr. Pohan

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…