Zinek? Nutnost pro všechny živé organismy

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Pro správný vývoj všech živých rostlinných i živočišných organismů je nezbytná přítomnost zinku. A to kvůli správnému fungování řady enzymatických systémů. Přitom však není v živých tkáních obsažen ve velkém množství. V organismu se vytvářejí poměrně malé rezervy zinku, proto je nutné jej neustále doplňovat. Nedostatek zinku se projeví velmi brzy, dojde k oslabení imunitního systému a organismus se stává náchylnější k nemocem. Své zdraví bychom tedy neměli ponechat náhodě a obstarat mu potřebné množství zinku.

Jednou z nejvýznamnějších funkcí zinku je udržování hladiny vitaminu A v krevní plasmě, důležitou roli hraje ale také v mnoha dalších případech. Působí jako antioxidant, stabilizuje buněčné stěny, má ale také vliv na růst a vývoj, a to tím, že podporuje rozvoj genetického základu organismu (tvorbu RNA a DNA a vývoj plodu). Zinek je nezbytný pro správnou činnost imunitního systému, podporuje hojení ran a kožních zánětů, vnímání chuti, produkci spermií, tlumí také projevy artritidy, chronické únavy a AIDS.

Denně je třeba přijímat přibližně 15 mg zinku. Při těhotenství a laktaci je potřebná dávka vyšší: 20 – 25 mg/den.
Dobrým zdrojem zinku je maso a masné výrobky, játra. Dále jsou to vejce, méně už mléko, z rostlinných výrobků je to pak zejména cereálie (hlavně oves). V rostlinných materiálech však bývá zinek vázán ve špatně využitelné formě (je tam vázaný na kyselinu fytovou).

Nedostatek zinku se projevuje kožními poruchami, letargií, vypadáváním vlasů, opožděným růstem, špatnou buněčnou imunitou a špatným hojením ran. Nedostatek zinku ale nemusí být způsobený jen tím, že máme nízký příjem ze stravy. Příčinou může být také časný výskyt průjmů, zánětlivé střevní choroby apod. Přitom nedostatek tohoto prvku je pravděpodobný především u vegetariánů, protože v potravinách živočišného původu je obsah využitelného zinku podstatně vyšší než v rostlinných zdrojích. Kritický může být nedostatečné množství zinku u veganské výživy.

Problémy s příjmem zinku mohou nastat také v těhotenství. Pro dobrý vývoj plodu se totiž často doporučuje užívat v doplňcích železo a kyselinu listovou. Při podávání vysokých dávek je ovšem brzděna resorpce zinku. Proto by těhotné ženy užívající tyto doplňky měly konzumovat potraviny bohaté na zinek (mořské produkty, játra, maso, mléčné výrobky, vejce, celozrnné výrobky) nebo doplňovat stravu preparáty, které zinek obsahují.

Důležitá je ovšem forma, v jaké je zinek vázán. Stále častější je dnes využívání lépe vstřebatelných a pro tělo snadněji využitelných forem. Jedná se o formu laktátu (mléčnanu), která se zdá být pro organismus nepřijatelnější.
Dobrým způsobem, jak si zinek doplnit, je užívat potravní doplněk společnosti Medicamenta Zinek Medicamenta, v němž je zinek vázán právě ve formě laktátu. Získat jej můžete v ceně kolem 55 Kč.

Zdroj: Botticelli

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…