Život bez masa aneb Jak být vegetariánem | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Život bez masa aneb Jak být vegetariánem

V dnešní době není vegetariánství zločin. Naopak je běžnou součástí života mnoha lidí, kteří z nějakého důvodu nechtějí jíst maso. Podstatné je, aby věděli, čím jej nahradit.

Vegetariánem: pro a proti

Existuje nespočet studií, které se přiklánějí k omezení masa v jídelníčku ze zdravotních důvodů.Skladba takovéto stravy bývá bohatá na vlákninu, která posiluje obranyschopnost organismu, navozuje pocit sytosti a působí jako „čistička“ v trávicím traktu. Díky většímu množství zeleniny a ovoce je plná antioxidantů, fytochemikálií a folátů.

Je zdrojem minerálních látek, jako je hořčík a draslík, a naopak obsahuje málo nasycených tuků. To všechno dohromady pozitivně působí na hladinu LDL cholesterolu v krvi, a tím i na funkci srdce a krevní tlak. Vegetariánství preventivně chrání tělo před rakovinou prostaty a střev a cukrovkou 2. typu. Svým způsobem může tento životní styl vést i ke zdravému způsobu hubnutí, pokud je jídelníček pestrý a vyvážený.

Na druhou stranu bývá vegetariánství někdy označováno jako „psychická nemoc“. Někteří lidé nejedí maso proto, že nesnesou myšlenku na mrtvé zvíře, jiní k tomu mají náboženské či kulturní důvody. Odborníci se však obvykle shodují v názoru, že absolutní vyloučení masa a dalších „živočišných“ zdrojů může vést ke zdravotním komplikacím. A to především v období těhotenství, při kojení a u dětí, jež potřebují pestrou skladbu jídelníčku ke svému vývoji.

Na druhou stranu lidé, kteří se takto alternativně stravují, často pečlivě sledují, co jedí, a jsou schopni svému organismu chybějící látky dodat jiným způsobem. Zajímavé informace najdete na www.vegspol.cz

Na co si dát pozor

Pokud vyloučíte maso z jídelníčku jednou či dvakrát do týdne a přitom se stravujete pestře, pak se netrapte tím, že by vašemu tělu něco chybělo. Pouze v případě, že maso nejíte vůbec, je důležité doplnit některé vitaminy, minerální a esenciální látky. Mezi ně patří v první řadě vitamin B12, ten se nachází v luštěninách, mléčných a sójových výrobcích, vejci a droždí.

Nezapomeňte ani na vitamin D, zvláště pak v období zimy, kdy se potýkáte s nedostatkem slunečního svitu, ideálně v kombinaci s vápníkem. Ten se ve větší míře nachází v mléčných výrobcích, máku, ořeších, sóje a luštěninách. Červené maso je důležitým zdrojem železa, jež působí proti chudokrevnosti, nahradit jej alespoň částečně může proso a pšeničné klíčky, pohanka a žloutek.

Tím to bohužel nekončí. Ještě je potřeba dodat organismu zinek, který se nachází v celozrnném pečivu, čočce, fazolích, sóje a ovesných vločkách. A jod, jenž se skrývá v sýrech, tvarohu, brokolici, pórku a v žampionech. Neměl by chybět ani selen, obsahuje jej například sójové maso, kiwi a para ořechy. A v neposlední řadě se doporučuje zvýšit příjem kyseliny linoleové. Jejím zdrojem je lněné semínko, lněný, řepkový a sójový olej.

Omezení nebo celkové vyloučení živočišných bílkovin ze stravy je zapotřebí chytře nahradit jiným způsobem. Jednou z variant může být pravidelné užívání mladého ječmenu. Kromě řady vitaminů a minerálních látek obsahuje široké spektrum esenciálních aminokyselin - alanin, methionin, arginin, fenylalanin, prolin, serin, glycin, threonin, histidin, tyrosin, isoleucin, valin, leucin, lysin.

Vyzkoušejte náhražky masa

Dříve se na našem trhu objevovalo převážně granulované sójové maso, které bylo bez chuti a mělo specifické aroma. Dnes je situace zcela jiná, v běžných hypermarketech a obchodech se zdravou výživou seženete řadu chutných zdrojů bílkovin v podobě náhražek masa. Tempeh a tofu se vyrábějí ze sóji, základ seitanu, robi masa a klaso tvoří pšenice. Zpestřit jídelníček vám může i šmakoun, hmota vyrobená z čistých vaječných bílků.

Stravujte se s rozumem

Na základě řady studií a poznatků věnovaných vegetariánům a veganům vznikla určitá obecná doporučení zanesená do výživové pyramidy. Ta by měla pomoci v orientaci, co a jak často zařadit do jídelníčku denně, aby tělo nestrádalo. Nejedná se však o individuální péči. Především ženy, jež se chystají otěhotnět, a dále pak rodiče dětí by se měli poradit s odborníkem.

1. patro - 6 až 11 porcí obilovin a 6 až 8 porcí potravin bohatých na vápník

2. patro - 3 a více porcí zeleniny a 2 a více porcí ovoce

3. patro - 2 až 3 porce luštěnin a produktů z luštěnin (tofu, tempeh apod.)

Špičku pyramidy tvoří ořechy a suplementace těchto látek- vitaminy B12 a D, omega-3 mastné kyseliny (lněný olej), selen a jod.

Alternativní způsoby stravování

Buddhistické vegetariánství - podle přikázání „nezabíjet“ se nejí maso, někdy se vylučují i potraviny s charakteristickou vůní, jako je cibule a česnek či pažitka

„Jain“ vegetariánství - zahrnuje mléčné výrobky, ale vylučuje vejce a med, stejně jako kořenovou zeleninu

Ovolakto - nebo laktoovovegetariánství -zahrnuje mléčné výrobky, vejce, mléko a med Veganství - vylučuje veškeré maso, mléko, vejce, med, rafinované potraviny včetně bílého cukru

„Raw“ veganství (syrová strava) - obsahuje pouze ořechy, semena, čerstvé ovoce a zeleninu, jež mohou být vařeny jen do určité teploty

Doporučujeme

Články odjinud