Životní styl a výživa s Dr. Fořtem

| Autor: Petr Fořt RNDr. ,CSc | Rubrika: Zdraví

Na stránkách věnované životnímu stylu se dostanete k informacím o vztahu výživy a zdraví, které vám nabízí RNDr. Petr Fořt,CSc., poradce pro obecnou, léčebnou a sportovní výživu a publicista.

Životní styl a výživa s Dr. Fořtem


Dobrý den, návštěvníci Internetu

width="230" height="297">Otevřeli jste stránky, věnované životnímu stylu.
Jejich prostřednictvím se dostanete mimo jiné k informacím o vztahu výživy
a zdraví, které vám nabízí moje maličkost - RNDr. Petr Fořt,CSc., poradce
pro obecnou, léčebnou a sportovní výživu a publicista.

Informací není nikdy dost. Protože dobře vím, že řada z vás jich má
dostatek niž by měla možnost je nějakým způsobem prezentovat, nebude na škodu,
když se s o ně se mnou podělíte. Předpokládám, že jsme již dosáhli určité
kulturní úrovně, očekávám tudíž, že diskuse bude věcná, upřímná,
bez jakýchkoliv invektiv, hrubostí a záměrných nesmyslných dotazů. Mohou
to být jak připomínky, tak i doplňky a nebo dokonce i dotazy. V případě mých
reakcí na dotazy se omlouvám předem pokud se mi nepodaří z časových důvodů
všechny uspokojivě zodpovědět.


Milí návštěvníci,

celá řada informací týkající se výživy vám jistě unikla, protože
nelze číst všechny publikace, všechny populární časopisy natož vědeckou
literaturu. Kromě toho něco jiného jsou články v tisku a vědecko-populární
knížky nebo dokonce "kuchařky".

Také zveřejňování osobních názorů na Internetu je jistě zajímavé, ale
současně rizikové pro autora i pro čtenáře. Nikdo z nás totiž není bez
chyby a tak se může stát, že jak informace, tak názory čtenářů nemusí
plně odpovídat skutečnosti. Stále častěji se objevují názorové polemiky
tak vyhraněné a přitom tak neskutečně osobně tendenční, že z toho mám
velmi nepříjemné pocity. Na to je třeba si dávat pozor. Internet nechápejte
jako učebnici, pouze jako zdroj informací. A to ještě do určité míry
diskutabilních. Seznam - mám na mysli seznam publikací, nikoliv nejčtenější
internetovské stránky, které jsem až dosud stačil "spáchat" je vám
k dispozici v rámci mého životopisu. Ten si už mimochodem mohu dovolit,
protože jsem již před lety překročil věkem půl století. Protože je
velmi obtížné pro nakladatele vydávat dostatek výtisků žádaných vědecko-populárních
publikací s ohledem na mnohdy velmi finančně náročné požadavky prodejců
a vysoké náklady relativně malých edic, musíte mít trpělivost při jejich
shánění v knihkupectvích. Ujišňuji vás, že si ani v nejmenším
neosobuji právo vědět o výživě všechno. Ani náhodou. Přesto si troufám
tvrdit, že se pohybuji trochu mimo rámec ortodoxní výživy a medicíny a to
proto, že analyzuji informace z obou táborů - ortodoxního oficiálního vědeckého
i alternativního přičemž "klasickým oborům příliš nefandím.

Naštěstí
nejsem zatížen povinností dodržovat přísné regule u nás platných léčebných
postupů a proto je také mohu kritizovat. Nemusím se obávat znemožnění v
odborných výživových kruzích budu-li zastávat názory kritické, odlišné
od stávající výživové doktríny. Jsem totiž do značné míry nezávislý
a to mi dává prostor nejen ke kritice, ale také k tvůrčí práci. Nemám,
pravda, v očích některých snobských západních kolegů nezbytné, prestižní
vzdělání na několika amerických univerzitách. Možná i vás pobaví, co
jsem zažil - musel jsem se smát, když se mi při jednom z mých kontaktů s
jistým zahraničním výrobcem speciální dětské mléčné výživy jeden z
jejich odborných šéfů ptal, kde všude jsem studoval v zahraničí...odpověděl
jsem, že nikde. Viděl jsem pohrdání v jeho očích, ale to jen do té doby,
než jsem mu začal klást odborné otázky, na které nebyl schopen odpovědět.
A to aniž bych byl vysloveně specialista na produkci dětské výživy. Nedělám
si tudíž hlavu s takovými lidmi, kteří si myslí, že co Čech to Neandrtálec.

Osobně jsem poznal odbornou úroveň kolegů pracujících v praxi i aplikovaném
výzkumu v zahraničí a myslím, že není třeba mít žádné mindráky.
Koneckonců, studovat lze i individuálně - od toho jsou kongresy, Internet,
knihovny�A jedno je jisté - v praxi nikdy nemůže uspět sebelépe studovaný
vědec. To proto, že je příliš úzce specializován. Poznal jsem to na řadě
kongresů, kde vědci, zabývající se "výživou" neměli ponětí,
jak se v praxi mají racionálně stravovat. Nedokázali rozpoznat, co jim
hostitel předložil na talíř. Nedokázali odpovědět na otázky týkající
se praktických problémů. Přestože jejich přednes i schopnost diskuse v rámci
jejich úzké specializace byla pro neorientovaného posluchače šokující
svojí precizností.

Žádný strach před velkými odbornými zvířaty. Výživa je totiž stejně
široký obor jako medicína. Chirurg nemá dokonalý přehled o klinické
biochemii (od toho má kolegu konzultanta), vědec, který analyzuje obsah různých
bílkovin v různých obilovinách nutně neumí umět odpovědět na otázky
využití živin za podmínek měnící se fyzické zátěže�a tak by bylo možno
pokračovat. V životě jsem prošel, ač nelékař, řadou lékařských oborů,
což mi umožnilo získat přehled a díky dlouholeté praxi i
"nadhled". Přesto je mi víc než jasné, že řada z vás má lepší
znalosti v určité oblasti výživy než já o oficiální odborné veřejnosti
ani nemluvě. Sem s nimi.


Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…