Žízeň stupňuje bolest

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Člověk, jehož sužuje nedostatečný příjem tekutin, pociťuje jakoukoli bolest daleko silněji, než osoba s neomezeným přístupem k pití. Naopak to ale neplatí. Bolestivé podráždění nemá na vyvolání žízně jakýkoli vliv.

K tomuto závěru dospěli na základě experimentu vědci z melbournské univerzity v čele s Michaelem Farrellem, kteří soudí, že mozková centra sama o sobě připisují větší důležitost zamezení bolesti, jež dostává prioritu před uhašením žízně. Při pokusu vyvolali u deseti dobrovolníků touhu po napití prostřednictvím injekční aplikace solného roztoku. Zároveň jim tlakem na palce působili mírnou bolest. I při zachování konstantního bolestivého podnětu, subjektivní vnímání jeho intenzity a nepříjemnosti stoupalo adekvátně s tím, jak se stupňovala chuť se napít.

V průběhu experimentu badatelé měřili za pomoci pozitronové tomografie mozkovou aktivitu jeho jednotlivých účastníků. Zjistili, že jak žízeň, tak bolest aktivují sice nezávislé, nicméně částečně se překrývající mozkové oblasti. Vytváří se tak jakési integrační centrum, jež rozhoduje, která z potřeb musí být ukojena přednostně. A protože bolest většinou signalizuje poškození lidského organismu, které může ohrozit i život, je potřeba ji utišit důležitější než uhasit žízeň.
(Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…