Zkroťte svoje dietní slabosti

| Autor: Ilona Laužanská | Rubrika: Zdraví

Snad každý z nás má někdy pocit, že část našeho mozku baží po zdravém životním stylu, zatímco ta druhá by se nejraději nacpala dortem s čokoládovou polevou. Naučte se podle nové britské teorie udržet svoje rozmary pod kontrolou!

Zkroťte svoje dietní slabosti

Už jste někdy po dni kalorického odříkání zmařili svou celodenní snahu o zdravý životní styl tím, že jste se místo dlouho plánované lekce cvičení natáhli na gauč a vrhli se na totálně nezdravé pochutiny? V tom případě dobře víte, jak to vypadá, když zaúřaduje „vaše horší já“. Britský odborník na lidskou duši Steve Peters, který se mimo jiné zabývá psychologickou přípravou vrcholových sportovců, tuto temnou složku lidské osobnosti nazývá „šimpanzem“. Jak se dá nad tímto záškodníkem zvítězit?

Dva v jednom

Podle Petersovy teorie se v našem mozku v podstatě skrývají dva různí jedinci – evolučně pokročilejší „člověk“, který používá logiku, staví na faktech a chová se rozumně, a primitivnější „šimpanz“ neboli vaše „horší já“, což je část mozku, která vás směruje k jídlu a sexualitě, jinými slovy k přežití a zplození další generace.

Je impulzivní, ztřeštěný a neslyší na rozumné argumenty. Vždycky, když se cítíte nebo chováte iracionálně, je za tím tato temná složka vaší osobnosti. Vaše „horší já“ veškerá snaha o dodržování zdravého životního stylu obtěžuje, jde mu jen o okamžitou odměnu. Chce potravu hned teď a v co největším množství, aby se zásobilo na případné hladovění v budoucnu…

Poznejte nepřítele

Většina diet staví na vůli, potlačení chutí na tučné a sladké pamlsky a na ochotě převléknout se do sportovního oblečení a vyrazit běhat do parku. Jenže vaše „horší já“ je velice silné a vůlí se mnohdy prostě zvládnout nedá. Místo nasazení vůle do nerovného boje je lepší naučit se toho „šimpanze“ v sobě dostat chytrými triky tam, kde ho potřebujete mít. Prvním krokem je, že kdykoli vás přepadne neodolatelná chuť na smažený sýr s hranolky nebo na bojkotování pravidelného cvičení, uvědomíte si, že ve vás právě převzal vládu váš osobní „šimpanz“. Když svého nepřítele poznáte a dokážete ho spolehlivě identifikovat, naučíte se s ním lépe zacházet.

Ochočte si svoje „horší já“

Se svým „horším já“ se můžete skamarádit a dokonce si pro něj vymyslet vlastní přezdívku. Má jednu důležitou vlastnost – strašně rádo vyhrává a živelně se raduje z každého viditelného pokroku. Sestavte si barevnou tabulku, na kterou zaznamenáte své cíle od těch nejmenších až po ty vzdálenější. Tento motivační nástroj pak připevněte na dobře viditelné místo – například na dveře ledničky.

Pamatujte na to, že vaše „horší já“ miluje rychlé výsledky. Proto si dávejte předsevzetí na co nejmenší časové úseky. Namísto všeobecného „odteď se budu stravovat zdravě“ si naplánujte „během příští hodiny si místo kalorických bomb dám něco zdravého“. Když bude i přesto pokušení nesnesitelné, místo nerovného boje se svým „horším já“ ho odkliďte do bezpečí. Na večírku se vzdalte do bezpečné vzdálenosti od švédského stolu, po obědě zmizte z jídleny a v hypermarketu se přesuňte co nejdál od zóny se sladkostmi a lahůdkami.

Cesta strojem času

Během obzvlášť silného útoku svého „šimpanze“ si představte, že cestujete strojem času na závěr dne. Vžijte se do představy, že jste celý den jedli zdravě a užijte si ten pocit spokojenosti. Pak se vraťte zpátky do přítomnosti. Uvidíte, že vaše „horší já“ bude poslušnější. Co však na něj neplatí, jsou negativně formulované zákazy. Tváří v tvář takovým omezením se chová jako tvrdohlavé dítě – prosazuje si svou.

Zkuste příště klidně přitakat i svým nejdivočejším chutím a místo „sladkosti nesmím jíst“ si řekněte „ano, pokud se tak rozhodnu, můžu si klidně dát dort se šlehačkou“. Jakmile pamlsek přestane mít příchuť zakázaného ovoce, najednou už nebudete mít tak silnou potřebu si ho naložit na talíř.

Článek vyšel v časopise Dieta

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…