Žloutenkou je nakažena třetina světové populace

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že zhruba dvě miliardy lidí trpí některým typem žloutenky. Toto virové onemocnění postihuje játra a ročně si vybírá asi milion obětí.




Většina nemocných podle WHO o svém nakažení neví, a tak infekci přenáší dál. Nemoc se šíří kontaminovanou vodou, krví, spermatem i ostatními tělesnými tekutinami.

"Žloutenku způsobuje pět hlavních virů. Ty si vybírají ze zdravotních systémů všech států ohromné částky. Přitom mohou kdykoli zažehnout epidemii. Neléčená choroba končí cirhózou, rakovinou jater a smrtí," uvedl specialista na tuto nemoc Steven Wiersma v úterý (26. července) na konferenci WHO konané při příležitosti Světového dne žloutenky.

Podle něho je z virů A, B, C, D a E nejčastější forma B. Ta se může přenášet v těhotenství z matky na plod, ale i normálním stykem nebo injekčními stříkačkami.

WHO zveřejnila, že s virem A a B lze bojovat účinnými vakcínami, které je možné použít i proti typu D. Očkování proti formě E se teprve vyvíjí. Proti viru typu C zatím žádná zbraň neexistuje.






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Rozešel by se s vámi partner, pokud byste ztloustla?!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…