Změna životního stylu ovlivňuje i geny

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci zjistili, že zlepšení životosprávy nemá pouze pozitivní vliv na tělesnou kondici, ale vede k rozsáhlým změnám v DNA. Ve své studii sledovali 30 mužů v raném stádiu rakoviny prostaty, kteří odmítli operaci, radioterapii i hormonální léčbu.

Pacienti radikálně změnili jídelníček, tři měsíce jedli stravu bohatou na ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny a sójové produkty, denně chodili na půlhodinové procházky a hodinu denně meditovali. Podle očekávání zhubli, snížil se jim krevní tlak a došlo k celkovému zlepšení zdravotního stavu.

Lékaři ale zjistili, že nastala další významná změna. Vzrostla aktivita genů chránících před rakovinou prostaty, zatímco geny, které tuto nemoc způsobují se "vypnuly". Výzkum vedl Dr. Dean Ornish, ředitel Výzkumného institutu pro preventivní medicínu v kalifornském Sausalitu.

"Je to ohromný objev. Lidé často říkají: ,Mám to v genech, s tím nic nezmůžu´. Teď víme že se dá dělat velmi mnoho," říká doktor Ornish a dodává: "Během tří měsíců mohu změnit stovky svých genů jen tím, že změním stravu a životní styl? To je přece vzrušující. Výsledky naší studie se neomezují jen na muže s rakovinou prostaty."

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…