Zmrzlina předčí čokoládu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Zelenou milovníkům mražených pochoutek dávají vědci z vídeňské univerzity. Prokázali totiž, že zmrzlina nejen lahodí mlsným jazýčkům, ale navíc vyvolává a podporuje dobrou náladu.

„Její požívání,“ tvrdí Peter Palla, jenž se spolupodílel na vypracování studie, „činí konzumenty odolnějšími proti stresu a do života vnáší chvíle štěstí a spokojenosti.“ Dokonce ještě viditelněji, než to dokáže dosud vychvalovaná a protěžovaná čokoláda.

To už ostatně vědí i ti, kterým vůbec nezáleží na tom, zda venku mrzne nebo je vedro k nepřežití a dopřávají si po celý rok lákavě zbarvené kopečky oblíbené laskominy u kavárenských nebo cukrárenských stolků, či si ji v rodinném balení odnášejí k domácí konzumaci. Svědčí o tom i neustále rostoucí spotřeba mražených lahůdek. Zatímco se jich před dvěma lety pouze v Rakousku prodalo za 290 milionů euro, loni už za ni jeho obyvatelé utratili 293 milionů.

Šedesát procent labužníků si zmrzlinu dopřává hlavně v létě, kdy po ní sahá minimálně jednou týdně. Pětinu z celkového objemu trhu představují malá nebo rodinná balení. Ve speciálních stravovacích zařízeních se jich prodá sedmnáct procent. Rakušané mají nejraději eskymo, jež se na úhrnné spotřebě podílí sedmdesáti procenty. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Dnes | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Dnes | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…