Znáte arónii, nazývanou také "zázračná bobule"?

Znáte arónii, nazývanou také "zázračná bobule"?

Arónie (lidově nazývaná černý jeřáb) je všestrannou léčivou rostlinou pro udržení našeho pevného zdraví. Ačkoli je v České republice tato rostlina poměrně málo známá, vévodí na prvním místě v seznamu zdraví prospěšných druhů ovoce.

Plody černého jeřábu vyčnívají nad ostatní druhy svým dosud zdaleka nejvyšším naměřeným obsahem antokyanů, což jsou bioaktivní látky, které mají vliv na nesčetné množství procesů probíhajících v lidském organismu.

Léčivé účinky

Několik lékařských studií prokázalo ochranný účinek arónie na činnost jater a žaludku, stejně tak se prokázaly její protizánětlivé schopnosti. Arónie má rovněž schopnost zamezovat množení bakterií a virů, působí tak zároveň proti vytváření jejich odolnějších mutací. Obsažené tmavě červené pigmenty neutralizují v organismu toxiny a chrání tím naše játra.

Prokázalo se také, že stimulují vlastní imunitní systém organismu a brzdí tak růst zmutovaných buněk některých druhů rakoviny. Při prevenci a léčbě diabetu stabilizuje arónie hladinu cukru v krvi. Arónie má rovněž příznivé účinky na kardiovaskulární systém, snižuje ukládání nežádoucích látek v cévách (čistí žíly). Kromě toho dokáží obsažené látky v plodech arónie regulovat úroveň LDL a HDL cholesterolu v krvi.

Chuť arónie

Arónie má velmi zdravé plody, ovšem ne každého čerstvé plody svou natrpklou příchutí nadchnou. Naštěstí je ve specializovaných prodejnách dostatečně široký sortiment kvalitních výrobků. Za zmínku stojí přímo lisovaná šťáva z plodů arónie (100 % džus). Doporučené množství pro zajištění přísunu účinných látek pro organismus je pravidelná konzumace 100 ml kvalitní šťávy denně.

Jelikož je 100% šťáva natrpklá, doporučuje se ji pít po jídle, v klidu a pomalu po doušcích. Sušené plody je třeba vždy dobře rozžvýkat. V nabídce lze nalézt i různé druhy džemů, čajů, víno, likér, med a sladkosti ze sušeného ovoce. Rovněž se doporučuje věnovat zvýšenou pozornost při výběru výrobce a upřednostňovat produkty v prověřené certifikované BIO kvalitě.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud