Znáte "chytrou houbu"?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

V současnosti trpíme různými druhy mikrobů, které se vyskytují všude okolo nás. Někomu při návštěvě plovárny napadnou prsty u nohou, jiné se dostanou na intimní místa po použití veřejných toalet.


 







Sama příroda ale nabízí šetrné řešení potíží. Existuje totiž predátor, který takové plísně požírá. A dva Češi po několika letech výzkumů obdrželi patent na různé biopreparáty, které onoho predátora obsahují.





Říká se mu „chytrá houba“, ve skutečnosti se jedná o mykoparazita Pythium oligandrum, jenž ke svému životu využívá jiné houby.





Proniká do buněk plísní a kvasinek a vysává z nich pro sebe potřebné látky. Když se napadená houba brání a schovává se, vypátrá ji. Lidskou buňku nechá ale být, ta mu jako potrava neslouží. Po „úklidu“ nežádoucích mikroorganismů Pythium oligandrum odrůstá s pokožkou nebo nehtem a čisté místo se pokryje normální mikroflórou.




Přípravky, v nichž je „chytrá houba“ obsažena coby účinná látka, nemají žádné vedlejší účinky, takže je mohou používat i děti, těhotné a kojící ženy, lidi se sníženou imunitou, s cukrovkou, žloutenkou a další.




Pod dohledem předních českých mikrobiologů vznikly různé druhy přípravků, které svými vlastnosti nejvíce zasahují daný problém. Jedná se například o mykóza nehtů, vaginální mykózu, hojení ran (například bércové vředy). Využívá se rovněž i pro výrobu veterinárních léčiv.Přípravky jsou volně prodejné v lékárnách, u veterinárních lékařů a na veterinárních klinikách a v drogériích.




ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…