Znáte MATÉ?

| Autor: Ebra | Rubrika: Zdraví

Maté se vyrábí z listů cesmíny paraguajské. Tento strom se pěstuje zejména v jižní Americe, Argentině, Brazílii, Chile, Paraguaji a Uruguaji.

Už v původní indiánské medicíně mu byly přisuzovány účely přímo zázračné. Maté obsahuje např. betakaroten, draslík, fosfor, křemík, mangan, magnesium, železo, vitamíny A,C, E a vitamíny B-komplexu. Alkaloid matein, obsažený v maté, je podobný kofeinu.
Působí povzbudivě, má však tu velkou výhodu, že není návykový.

7 dobrých důvodů, pro pít MATÉ

1.je zdrojem energie při duševním i fyzickém vyčerpání
2.látky v něm obsažené posilují imunitní systém
3.šetrným způsobem reguluje funkci ledvin, neboť působí proti zadržování přebytečného množství tekutin v těle. Následně tak pročišťuje tělo od toxických látek.
4.účinně pomáhá tomu, kdo dlouhodobě trpí zácpou
5.má výrazné povzbuzující účinky
6.utlumuje pocit hladu
7.jeho dlouhodobé užívání má omlazující účinky

Maté lze zakoupit ve všech specializovaných prodejnách, kde se prodává sypaný vážený čaj a můžete si vybrat buď klasické zelené maté, nebo upravené a zjemnělé pražením.

autor: Ebra

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…