Znáte pickles? Kvašená zelenina dokáže divy

Znáte pickles? Kvašená zelenina dokáže divy

Kvašená zelenina patří mezi cenné přílohy, pomocí kterých můžeme výrazně ovlivňovat své zdraví. O její léčivé síle si povíme v dnešním článku.

Víte, co je to pickles?

Pickles je vlastně zkvašená zelenina. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky.

Co obsahuje kvašená zelenina?

Pickles obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Léčivé účinky kvašené zeleniny

Pickles podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Lidoví léčitelé doporučují jeho konzumaci a užívání kvašené zeleninové šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokážou urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Kvašená zelenina je výborným zdrojem probiotických bakterií

Kvašená zelenina a kysané zelí dodávají tělu probiotické bakterie (které jsou potřeba například při nevhodném stravování, po léčbě antibiotiky či při užívání hormonální antikoncepce) a obnovují tak přirozenou mikroflóru.

Kyselé s rýží – spolehlivě vyčistí organismus

Známá a účinná je detoxikační kúra z kvašené zeleniny a rýže natural. Pět až sedm dní, dle vůle, pojídáme pouze pickles, které střídáme s uvařenou rýží, můžeme sníst tolik, kolik chceme, ale nic víc. Nesmíme zapomenout denně vypít 2,5 litru neperlivé pramenité vody.

Pickles rozpohybuje funkci střev

Kvašená zelenina obsahuje velké množství vlákniny, a proto je velmi účinným pomocníkem při zácpě. Pravidelná konzumace kvašené zeleniny je tedy vhodnou součástí léčby neduhů, jako jsou hemoroidy a chronická ochablost střev.

Kvašená zelenina povzbuzuje obranyschopnost organismu

Pickles je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá tak udržovat správnou funkci orgánů. Doporučená denní dávka je 2 polévkové lžíce zeleninové směsi.

Pickles – balzám na naše nervy

Další nepříliš známý účinek kvašené zeleniny je schopnost uklidnit náš nervový systém, čehož můžeme využít např. při léčbě nespavosti, nervozity a napětí.

Jak si připravíme pickles?

Základní recept Potřebujeme: 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - mrkev, zelí, cibuli, křen, kedlubnu, červenou řepu, různé ředkve 17 g mořské soli kmín skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Postup: Zeleninu, jako je zelí a cibule, nakrájíme najemno, mrkev, ředkve, nastrouháme nahrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama, až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou.

Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme v ledničce nebo ve sklepě.

Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo, dolijeme čistou vodou. Takhle nám pickles vydrží skoro celou zimu.

Pickles z červené řepy s cibulí a křenem

Potřebujeme: 1 cibuli 5 větších hlaviček červené řepy kousek křenu mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Postup: Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.

Doporučujeme

Články odjinud