Znáte pickles? Kvašená zelenina dokáže divy

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

Kvašená zelenina patří mezi cenné přílohy, pomocí kterých můžeme výrazně ovlivňovat své zdraví. O její léčivé síle si povíme v dnešním článku.

Víte, co je to pickles?

Pickles je vlastně zkvašená zelenina. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky.

Co obsahuje kvašená zelenina?

Pickles obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy.

Léčivé účinky kvašené zeleniny

Pickles podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Lidoví léčitelé doporučují jeho konzumaci a užívání kvašené zeleninové šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokážou urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Kvašená zelenina je výborným zdrojem probiotických bakterií

Kvašená zelenina a kysané zelí dodávají tělu probiotické bakterie (které jsou potřeba například při nevhodném stravování, po léčbě antibiotiky či při užívání hormonální antikoncepce) a obnovují tak přirozenou mikroflóru.

Kyselé s rýží – spolehlivě vyčistí organismus

Známá a účinná je detoxikační kúra z kvašené zeleniny a rýže natural. Pět až sedm dní, dle vůle, pojídáme pouze pickles, které střídáme s uvařenou rýží, můžeme sníst tolik, kolik chceme, ale nic víc. Nesmíme zapomenout denně vypít 2,5 litru neperlivé pramenité vody.

Pickles rozpohybuje funkci střev

Kvašená zelenina obsahuje velké množství vlákniny, a proto je velmi účinným pomocníkem při zácpě. Pravidelná konzumace kvašené zeleniny je tedy vhodnou součástí léčby neduhů, jako jsou hemoroidy a chronická ochablost střev.

Kvašená zelenina povzbuzuje obranyschopnost organismu

Pickles je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá tak udržovat správnou funkci orgánů. Doporučená denní dávka je 2 polévkové lžíce zeleninové směsi.

Pickles – balzám na naše nervy

Další nepříliš známý účinek kvašené zeleniny je schopnost uklidnit náš nervový systém, čehož můžeme využít např. při léčbě nespavosti, nervozity a napětí.

Jak si připravíme pickles?

Základní recept
Potřebujeme: 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - mrkev, zelí, cibuli, křen, kedlubnu, červenou řepu, různé ředkve
17 g mořské soli
kmín
skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Postup: Zeleninu, jako je zelí a cibule, nakrájíme najemno, mrkev, ředkve, nastrouháme nahrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama, až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou.

Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme v ledničce nebo ve sklepě.

Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo, dolijeme čistou vodou. Takhle nám pickles vydrží skoro celou zimu.

Pickles z červené řepy s cibulí a křenem

Potřebujeme: 1 cibuli
5 větších hlaviček červené řepy
kousek křenu
mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Postup: Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…