Znáte rakytník a arónii? Využijte jejich léčivé účinky

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

Podzimní bobule patří mezi velmi cenné dary přírody, je to díky širokému spektru jejich blahodárných účinků na naše zdraví. A právě o nich si dnes něco povíme.

Rakytník

Zářivě oranžové plody rakytníku obsahují vitamin C, D, F, K, P, provitamin A, vitaminy skupiny B, dále hořčík, železo, draslík, mangan, bór, kyseliny, pektiny, třísloviny a oleje.

Léčivé účinky těchto bobulí

Rakytník je úžasným přírodním prostředkem na posílení imunitního systému, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci organismu a působí proti virům, bakteriím i plísním. Dále ho můžeme použít při žaludečních potížích, infekčních onemocněních, při nachlazení, chřipce, rekonvalescenci i nedostatku vitamínů. Vědecké výzkumy potvrdily i jeho protinádorové účinky.

Rakytník zažene chmury

V rakytníku je také obsažen alkaloid hippophein, z něhož vzniká amin serotonin, který má karcinostatický (protinádorový) a antidepresivní účinek, u rostlin byl nalezen vůbec poprvé.

Rakytník léčí kožní neduhy

Olej ze semen rakytníku pomáhá léčit kožní onemocnění – ekzémy, lupénku, akné, mykózy, popáleniny i omrzliny.

Rakytníkový čajík

Potřebujeme: 1 lžíci plodů, 3 dl vroucí vody
Postup: Bobulky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak cedíme, plody pořádně vymačkáme a můžeme popíjet.

Rakytníková šťáva

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z plodů, nalijeme do malých platových nádobek, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Během zimy si postupně otevíráme krabičku po krabičce a máme tak zaručený přísun vitaminů. Nádobku vytaženou z mrazáku po dobu užívání skladujeme v lednici. Užíváme děti 1x denně 1 lžíci, dospělí 1 x denně štamprlku.

Rakytníkový prášek

Rakytníkové plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Užíváme 1x denně 1 lžičku prášku.

Žaludeční elixír

Potřebujeme: 1 lžíci rozmačkaných rakytníkových plodů, 1 lžičku hořce žlutého, 1 lžičku kořene puškvorce, 1 lžičku pelyňku, 3 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky

Postup: Léčivky přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé složky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3 x denně 1 lžičku tohoto elixíru.

Podzimní smoothie

Potřebujeme: 1 lžičku rakytníku, 1 lžičku arónie, 1 nakrájené jablko, 1 hrušku, 2 dl vody
Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Šípek

Šípky jsou bohaté na vitamin C, karoten, vitamíny skupiny B, třísloviny, pektiny a organické kyseliny.

Léčivé účinky těchto plodů

Šípky se používají na prevenci, ale i samotnou léčbu nemocí z nachlazení, infekcí, při rekonvalescenci, průjmu a únavě. Pozor! Nápoje z drcených šípků obsahují chloupky, které mohou podráždit sliznice, proto je vhodné je přecedit přes plátýnko nebo jemné sítko.

Šípkový čaj

Tři čajové lžičky nadrcených šípků zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8 hodin louhovat, potom mírně přihřejeme a popíjíme po doušcích. Tento způsob přípravy uchovává vitaminy a čaj má zklidňující a močopudné účinky. Dobře pomáhá i při zánětu močových cest.

Černá jeřabina - arónie

Plody arónie mají vysoký obsah vitaminů P (zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), C, E, skupiny B, karotenu a dále i jódu.

Léčivé účinky černé jeřabiny

Arónie má přímý léčebný účinek na poruchy činnosti štítné žlázy. Rovněž pomáhá regulovat krevní tlak a příznivě podporuje propustnost, pevnost a pružnost cévních stěn. Kombinace vitaminu C a pektinů působí při pravidelném dlouhodobém užívání výrazně protiskleroticky.

Čaj z arónie

Potřebujeme: 1 lžíci plodů, 3 dl vroucí vody
Postup: Jeřabinky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak cedíme, plody pořádně vymačkáme a můžeme popíjet.
Nápoj na posílení srdíčka a cév
Potřebujeme: 2 dl šťávy z arónie, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z citronu
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 6 týdnů.
Jeřabinkový prášek
Plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Užíváme 1 x denně půl lžičky prášku.
Tak hurá do Přírody!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Dnes | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…