Zvědavost prodlužuje život

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Extroverti, kteří se nebojí přijímat něco nového, žijí déle, jejich bázliví souputníci si vlastní ustrašeností podstatně zkracují život. K tomuto závěru dospěly Sonia Cavigelliová a Martha McClintocková z chicagské univerzity, které zkoumaly neofobii, čili strach z nového a neznámého.

Výzkum na krysách potvrdil jejich předpoklady. Krysí mláďata, která umístily do takzvané průzkumné arény, se spontánně rozdělila do dvou skupin. Na zvědavce, kteří se odhodlaně vrhli do neprobádaného prostoru a opatrníky, na nichž byly patrné známky strachu. Krevní rozbor navíc u druhé kategorie prokázal zvýšenou hladinu stresového hormonu.

Jak známo, stres negativně ovlivňuje i délku života. Při sumarizaci závěrů svého experimentu badatelky nejen stanovily, že bojácná pokusná zvířata umírají v průměru o tří měsíce dříve než ostatní, ale riziko jejich předčasného skonu je zároveň o šedesát procent vyšší než u zvídavých jedinců. Navíc zjistily, že nesmělost je dědičná, přenáší se z předků na potomky.

Neofobie není ničím neznámým ani u lidského rodu. Její první příznaky se objevují u dětí ve věku asi čtrnácti měsíců. Většinou jde o strach vyplývající ze setkání s neznámými osobami nebo ze změn dosavadního životního prostředí. Trpí jím až patnáct procent nejmladší populace. A podle Sonii Cavigelliové a Marthy McClintockové může jejich život zkrátit o plných deset let.

Jak badatelky uvedly v časopisu Nature, jde v podstatě o první studii svého druhu, která ukazuje na spojitost osobních vlastností s příčinami dřívějšího úmrtí. Na druhou stranu ovšem připouštějí, že i nadměrná opatrnost má své klady. Díky ní se totiž plachá zvířata dokáží vyhnout situacím, které by je mohly bezprostředně ohrozit. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
No nazdar, to se moje kolegyně dožije minimálně 1000 let. Électra 18. 12. 2003 | 10:06

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…