Zvířecí želatinu v potravinářství by brzy mohla nahradit lidská

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Z chrupavek, kloubů a kůží prasat či krav se vyvařuje želatina, která se pak upotřebí v potravinářství. Ale želatina ze zvířat nemusí být bezpečná a zdravá, protože může šířit infekce a také dráždit u některých osob imunitní systém.




Vědci z Hong Kongu ale míní, že brzy v potravinářství nahradí zvířecí želatinu mnohem přijatelnější lidská. Slabé žaludky se nemusejí bát, nebude se vyrábět vyvářením.

Podle docenta mikrobiologie Ťina Čchuna Čchena se bude želatina vyrábět v laboratořích v kulturách kvasinek, jimž bude do genetické informace vložen kód pro tvorbu lidské želatiny.

„Zvířecí želatina má své nevýhody, protože várka od várky se liší, takže problémy s ní mají i samotní zpracovatelé,“ tvrdí docent Ťin Čhcun Čchen z Hong Kongu.

Výzkumníci teď testují lidskou želatinu získanou z kvasinek pro její vlastnosti, zkoušejí, jak je viskózní a jak se rozpouští.







POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!








ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Kristelová: Druhé dítě už mít nebudu!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Dnes | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Dnes | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…