Zvířecí želatinu v potravinářství by brzy mohla nahradit lidská

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Z chrupavek, kloubů a kůží prasat či krav se vyvařuje želatina, která se pak upotřebí v potravinářství. Ale želatina ze zvířat nemusí být bezpečná a zdravá, protože může šířit infekce a také dráždit u některých osob imunitní systém.




Vědci z Hong Kongu ale míní, že brzy v potravinářství nahradí zvířecí želatinu mnohem přijatelnější lidská. Slabé žaludky se nemusejí bát, nebude se vyrábět vyvářením.

Podle docenta mikrobiologie Ťina Čchuna Čchena se bude želatina vyrábět v laboratořích v kulturách kvasinek, jimž bude do genetické informace vložen kód pro tvorbu lidské želatiny.

„Zvířecí želatina má své nevýhody, protože várka od várky se liší, takže problémy s ní mají i samotní zpracovatelé,“ tvrdí docent Ťin Čhcun Čchen z Hong Kongu.

Výzkumníci teď testují lidskou želatinu získanou z kvasinek pro její vlastnosti, zkoušejí, jak je viskózní a jak se rozpouští.







POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!








ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Kristelová: Druhé dítě už mít nebudu!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…