Zvítězí svět nad Creutzfeld - Jakobovou chorobou?

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Onemocnění nevyléčitelnou Creutzfeld - Jakobovou chorobou, lidské obdoby obávané BSE, nemoci šílených krav, bylo až dosud možné přesně diagnostikovat až při pitvě mozku zesnulého pacienta. Pak už bylo pochopitelně na jakoukoli léčbu pozdě. O to významnější je objev týmu neuropatologů pod vedením Adriana Aguzziho z univerzitní kliniky v Curychu.

Patologické změny ve skladbě prion-proteinů, charakteristické pro tuto nemoc, se jim podařilo vystopovat na základě detailní analýzy tkání ve svalech a slezině šestatřiceti postižených osob, které neduhu podlehly v rozmezí let 1996 až 2000.
"Je to vůbec poprvé v historii, kdy se nemoc, která počíná nezvládnutelným svalovým třesem a ztrátou intelektuálních schopností a postupně vede k demenci a smrti, podařilo zjistit jinak než při autopsii," píše americký lékařský magazín New England Journal of Medicine.

Podle časopisu může mít jejich poznatek stejný význam jako odhalení maďarského porodníka Ignaze Semmelweise (1818 -1865), který dokázal, že kdysi obávaná horečka omladnic je šířena špatně umytýma rukama gynekologů při vyšetřování rodiček.

"Napříště budou muset chirurgové dbát ve zvýšené míře o sterilitu nástrojů používaných při operacích, aby bezděčně Creutzfeld-Jakoba neinfikovali na pacienty," zdůrazňuje se v magazínu..
Otázka, zda bude možné postup švýcarských neuropatologů uplatnit i ve veterinárním lékařství a podaří se rozborem vzorků svaloviny a sleziny stanovit nákazu BSE u hovězího dobytka, je zatím otevřená.

Pokud by výzkumy v tomto směru byly úspěšné, nemusely by se při podezření na nemoc šílených krav u jedné dojnice vybíjet stovky dalších, jak je tomu u nás v případě stáda z Lomnice nad Popelkou. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…