Zvítězí svět nad Creutzfeld - Jakobovou chorobou?

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Onemocnění nevyléčitelnou Creutzfeld - Jakobovou chorobou, lidské obdoby obávané BSE, nemoci šílených krav, bylo až dosud možné přesně diagnostikovat až při pitvě mozku zesnulého pacienta. Pak už bylo pochopitelně na jakoukoli léčbu pozdě. O to významnější je objev týmu neuropatologů pod vedením Adriana Aguzziho z univerzitní kliniky v Curychu.

Patologické změny ve skladbě prion-proteinů, charakteristické pro tuto nemoc, se jim podařilo vystopovat na základě detailní analýzy tkání ve svalech a slezině šestatřiceti postižených osob, které neduhu podlehly v rozmezí let 1996 až 2000.
"Je to vůbec poprvé v historii, kdy se nemoc, která počíná nezvládnutelným svalovým třesem a ztrátou intelektuálních schopností a postupně vede k demenci a smrti, podařilo zjistit jinak než při autopsii," píše americký lékařský magazín New England Journal of Medicine.

Podle časopisu může mít jejich poznatek stejný význam jako odhalení maďarského porodníka Ignaze Semmelweise (1818 -1865), který dokázal, že kdysi obávaná horečka omladnic je šířena špatně umytýma rukama gynekologů při vyšetřování rodiček.

"Napříště budou muset chirurgové dbát ve zvýšené míře o sterilitu nástrojů používaných při operacích, aby bezděčně Creutzfeld-Jakoba neinfikovali na pacienty," zdůrazňuje se v magazínu..
Otázka, zda bude možné postup švýcarských neuropatologů uplatnit i ve veterinárním lékařství a podaří se rozborem vzorků svaloviny a sleziny stanovit nákazu BSE u hovězího dobytka, je zatím otevřená.

Pokud by výzkumy v tomto směru byly úspěšné, nemusely by se při podezření na nemoc šílených krav u jedné dojnice vybíjet stovky dalších, jak je tomu u nás v případě stáda z Lomnice nad Popelkou. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…