Žvýkačkou na rakovinu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ti, kteří pohlížejí na žvýkání především jako na nechutný a nespolečenský zlozvyk, zřejmě budou muset začít slevovat z dosavadního nekompromisního stanoviska. Prokázalo se totiž, že blahodárně působí nejen na chrup, ale prospívá i paměti. Finští vědci nyní přišli na to, že může pomoci také při rakovinovém onemocnění.

Členové výzkumného týmu z helsinské univerzity obohatili běžnou žvýkačku cysteinem. Látkou, jež si umí poradit se škodlivými účinky acetaldehydu, který se vyskytuje v tabákovém dýmu a alkoholu a ústy postupuje do horních částí trávicího traktu. Z jejich objevu by tak mohli mít největší užitek kuřáci a konzumenti víceprocentních nápojů, jimž hrozí rakovina ústní dutiny, jícnu a žaludku. Cystein jako základní stavební jednotka bílkovin totiž dokáže zmírnit neblahý vliv acetaldehydu.

Na rozdíl od poživatin bohatých na bílkoviny či speciálních tablet obsahujících cystein, jejichž pravidelné užívání se doporučuje především kuřákům a pijákům, má obohacená žvýkačka zcela mimořádné vlastnosti. „Cystein z potravin,“ říká Mikko Salaspuro, „se běžně uvolňuje teprve v tenkém střevu.“ Což je však příliš pozdě. Jeho pozitivní účinek se nejvíce projevuje ve slinách nebo v žaludku. A to umí žvýkačka, již badatelé vyvinuli.

Pomoci však může i lidem, kteří mají genetické dispozice k rakovině a u nichž je riziko jejího vzniku vyšší než u běžné populace. Ovšem ani tento objev není spásonosný. Prověření účinnosti nové metody si vyžádá příslušný čas. Nemluvě o tom, že se ctitelé tabákových výrobků vystavují nejen působení acetaldehydu, ale také vlivu dalších rakovinotvorných látek. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…