Ředkvičky patří k jaru a létu Foto: iStock

Ředkvičky patří k jaru a létu Foto: iStock

Ředkvičky se dají i péct Foto: iStock
Ředkvičková sezóna je tu Foto: iStock
Nebo ředkvičková polévka Foto: iStock
Výborný je bramborový salát s ředkvičkami Foto: iStock
7
Fotogalerie

Ředkvičky 5x jinak: Zkuste je na asijský způsob nebo do křupava pečené!

Odstartovala sezóna oblíbených ředkviček. Jejich lehce štiplavá chuť přidá jídlu zajímavou hořkost a navíc dodáte tělu potřebné vitamíny i minerály, které v sobě tato svěží zelenina ukrývá. Inspirujte se zajímavými recepty a připravte si ředkvičky jinak než jen na chlebu s máslem.

Křupavé pečené ředkvičky

Pečené ředkvičky jsou famózní přílohou k masům, rybám i grilovaným sýrům.

Ingredience:

1 svazek ředkviček
olivový olej
tymián
sůl a pepř 
citronová šťáva podle chuti
rukolové pesto

Postup:

Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. Středně velké ředkvičky bez natě umyjeme a překrojíme napůl. Nať nevyhazujeme. Vybereme z ní několik malých lístečků, které jsou ideální ozdobou a navíc skvěle chutnají. Zapékací misku nebo pekáček potřeme olivovým olejem a vysypeme dovnitř ředkvičky. Můžeme přidat také čerstvé bylinky, například tymián. Osolíme, opepříme, přidáme pár kapek citronové šťávy a zakápneme olivovým olejem.

Pečeme zhruba 10–12 minut. Poté ředkvičky zkontrolujeme, přepneme troubu na gril a pečeme ještě dalších cca 8 minut. Hotové ředkvičky vyndáme z trouby a dochutíme pestem, osolíme a servírujeme. Ředkvičky pečením ztratí svoji ostrost, proto je potřeba je pořádně dochutit.

Zkusíte recept na pečené ředkvičky? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Ředkvičkový salát s bramborem

Ingredience:

sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje
400 g ředkviček
pažitka
50 ml vinného octa
50 g šalotky nebo cibule
400 g vařených brambor
50 g cukru

Postup:

Vařené brambory ve slupce oloupeme, ještě teplé nakrájíme na plátky, které rozpůlíme. Přidáme jemně nasekanou šalotku i pažitku a měsíčky ředkviček, promícháme. Ze soli, pepře, octa, cukru, olivového oleje a vody (200–250 ml) připravíme zálivku, kterou salát pokropíme a necháme 5 minut proležet. Salát není nutné chladit, podávat ho můžeme i vlažný, buď jako bezmasý pokrm, nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybě.

Pokračování 3 / 5

Restované ředkvičky s arašídy na asijský způsob

Okořeňte je, prohoďte na oleji a během chvilky máte lehký oběd pro dva nebo ostřejší přílohu k rýži či nudlím.

Ingredience:

červené ředkvičky 2 svazky
jarní cibulka 1 svazek
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 ks chilli papričky
hrst nesolených arašídů
1 lžička koření pěti vůní 
4 lžíce sójové omáčky 
sezamové semínko
rýžové nudle nebo jasmínová rýže k podávání
omáčka sweet chilli k podávání

Postup:

Ředkvičky očistíme a nakrájíme na čtvrtky, bílou část jarních cibulek nakrájíme nahrubo. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme ředkvičky a nasekané jarní cibulky a opékáme je zhruba 2 minuty. Mezitím oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky, chilli papričku nasekáme nadrobno. Přidáme je s arašídy k ředkvičkám a restujeme, až arašídy mírně ztmavnou. Vsypeme koření, zalijeme sójovou omáčkou, posypeme sezamem a dusíme zhruba 2 minuty.

Zelenou nať jarních cibulek nasekejte nahrubo a posypte jimi restované ředkvičky a tofu. Posypte podle chuti sezamem. Podávejte s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží a chilli omáčkou. Pokrm doplňte restovaným tofu.

Pokračování 4 / 5

Ředkvičková polévka

Ingredience:

lžíce másla
šalotka 
800 ml zeleninového vývaru
4 ks středních až větších brambor
2 svazky ředkviček
1 stroužek česneku
sůl a čerstvě namletý pepř
250 ml smetany ke šlehání 
čerstvé bylinky (petržel, pažitka, kopr…)

Postup:

Na másle zpěníme krájenou šalotku a přilijeme zeleninový vývar. Až začne vřít, přidáme na větší kusy nakrájené brambory a vaříme, dokud nezměknou. Uvařené brambory vyjmeme a spolu s pokrájenými ředkvičkami, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujeme na pyré. Směs společně se smetanou ke šlehání vlijeme do vývaru, ještě minutku provaříme a nakonec ozdobíme nasekanými bylinkami. Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.

Pokračování 5 / 5

Kuře pečené na ředkvičkách a mrkvi

Ingredience:

3 kuřecí stehna
1–2 svazky ředkviček
2 mrkve
grilovací koření (mám svoje, paprika a sušené bylinky)
plátky másla
mletý kmín
sůl a pepř
vývar podle potřeby

Postup:

Stehna osolíme, posypeme kořením a uložíme do pekáčku. Pokryjeme máslem a podlijeme malinko vývarem nebo vodou. Pekáček přikryjeme a pečeme cca půl hodiny na 200 stupňů. Poté přidáme ředkvičky a mrkev nakrájené na kousky. Maso odkryjeme, přeléváme výpekem a pečeme doměkka a křupava dalších cca 15–20 minut.

Doporučujeme

Články odjinud